Illusztráció | Főtér.ro
1 választás, 2 kérdés, 3 urna
szabot
2019. május 15. szerda, 12:13
Az még nem érvényteleníti a szavazólapunkat.

Ne ijedjünk meg, ha európai parlamenti képviselőjelöltekre megyünk szavazni május 26-án, és három urnát találunk a szavazóhelyiségben: az egyik urnába helyezzük az EP-jelöltes szavazólapot, a másik kettőbe pedig a népszavazás kérdéseit tartalmazó lapot. A két kérdésnek ugyanis két külön urnát biztosítanak.

A feliratok mellett a szavazókörzet elnöke is mindenkinek elmagyarázza, melyik lapot melyik urnába dobja be, miután lepecsételte, de az sem érvényteleníti a voksot, ha véletlenül másik urnába pottyantjuk, derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatásából. A szavazólapokat tilos kivinni a szavazóhelyiségből.

Minden szavazókörzet kap majd mozgóurnát is, ez eleve közös lesz az EP-választás és a két népszavazási kérdés számára. A szavazócédulákat az urnák felnyitásakor válogatják szét. Mozgóurnát csak orvosi igazolással lehet igényelni, és az igénylést legkésőbb egy nappal a választás előtt be kell nyújtani.

Az EP-választáson bármelyik uniós polgár szavazhat Romániában, aki romániai lakhellyel rendelkezik, a népszavazáson viszont csak a román állampolgárok.

Azok, akik a választások napján nem a lakhelyük szerinti településen tartózkodnak, bárhol pótlistára iratkozhatnak fel.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31170
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.