Fotó: Pentrutimisoara.ro
Szemétforradalom?
papmeli
2019. május 15. szerda, 16:50
Példát statuált a környezetvédelmi őrség a dzsuva miatt Temesváron.

Ma Temesváron, holnap az egész országban? – jut eszünkbe az 1989-es forradalom szlogenje. Mert nemcsak a Bánság központjára, sok más romániai városra is ráférne, hogy a környezetvédelmi hatóságok szétnézzenek a köztereken és bírságolással tegyenek rendet.

Nos, elkezdték. Elsőként a temesvári polgármesteri hivatalt bírságolták meg 15 ezer lejre a város közterületeit ellepő szemét miatt. Az ellenőrök május 8-14. között tartottak terepszemlét és arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugati nagyvárosban nem működik megfelelően a szemétszállítás.

És itt nem arról van szó, hogy találtak egy-két zacskót eldobva az utcán: zsáknyi hulladék maradt elszállítatlanul a város parkjaiban, terein. Ezért a bírság. Igaz, 15 ezer lej nem akkora tétel, hogy jelentős változást lehessen vele elérni.

Pedig nem állíthatjuk, hogy Nicolae Robu polgármestert nem érdekli a tisztaság. Nemrég közölte: civil ruhás rendőrök fogják figyelni és büntetni a szemetelőket a város utcáin. Temesváron ugyanis hónapokig egyetlen cég sem felelt a köztisztaságért.

Áprilistól van szolgáltató. De hiába új seprű, a jelek szerint nem seper jól.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.