Vendégmunka
béel
2019. május 15. szerda, 08:30
Már a hivatalos adatok szerint, az idegenforgalomban és az építőiparban.

Az egyre nagyobb munkaerő-hiány miatt – naná, ha több mint négymillió román állampolgár Nyugat-Európában dolgozik – egyre több, az Európai Unión kívüli vendégmunkásra van szükségük a romániai vállalkozóknak. 

És az EU-n kívüli itt már más kontinenst jelent: számos olyan munkáltató van, aki Afrikáig vagy akár Ázsiáig is elmegy, hogy munkaerőt toborozzon.

A Pro Tv román kereskedelmi csatorna riportjából kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy nyolcezer ázsiai és afrikai dolgozik vendégmunkásként a vendéglőkben, szállodákban és építőtelepeken.

Először pakisztániak, vietnamiak és nepáliak érkeztek, de most indiaiak és nigériaiak is jönnek.

Vagyis inkább hozzák őket: a munkáltatók egy része hajlandó az utazásukat, a szállásukat és az étkezésüket is fizetni, ha kétéves szerződést kötnek velük.

A vállalkozók nagy része ugyanis már nagyon megunta, hogy hiába keres hazai munkaerőt.

Egy 40 fős indiai csoport például egy brassói építkezésre érkezett dolgozni. Egyikük elmondta: korábban Abu Dzabiban dolgozott, de a kétéves romániai szerződésnek jobban örül, mert mégiscsak Európáról van szó.

A munkáltatók vagy képviselőik személyesen mentek értük Indiába, és havi 150-200 eurós fizetést ajánlottak nekik, ami háromszorosa az ottani béreknek. Az építőtelepen álló barakkokban szállásolják el őket, és mivel vegetáriánusok, saját szakácsuk is van.

A közvetítőcégek szerint

a romániai munkáltatók kedvencei a buddhista vendégmunkások, ők ugyanis nem isznak, nem okoznak botrányt, és nem hagyják ott a munkahelyüket. 

Pedig egy ázsiai vendégmunkás szerződtetése nem kerül kevésbe: az iratok elintézése mintegy 1200 lejbe kerül, a repülőjegy 300 é 600 euró közötti összegbe, és a közvetítő cégeknek is ki kell fizetni az illetéket.

Az illetékesek szerint a romániai idegenforgalmi ágazatból jelenleg mintegy 50 ezer munkavállaló hiányzik, az építőiparból pedig 600 ezer. 

Egyelőre mégis csupán a felét használják ki a vállalkozók a Románia számára rendelkezésre álló éves kvótának – eszerint évente 20 ezer EU-n kívüli vendégmunkást alkalmazhatnának.

A vendégmunkások élete persze nem csak játék és mese: az aradi Astra vagongyárban éppen a múlt héten lépett sztrájkba több száz indiai vendégmunkás, mivel a munkáltató egyszerre, egy összegben vonta le a bérükből az Indiából való ideutaztatásuk költségeit, így aztán 2 és 50 lej közötti fizetést kaptak.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31168
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.