Vendégmunka
béel
2019. május 15. szerda, 08:30
Már a hivatalos adatok szerint, az idegenforgalomban és az építőiparban.

Az egyre nagyobb munkaerő-hiány miatt – naná, ha több mint négymillió román állampolgár Nyugat-Európában dolgozik – egyre több, az Európai Unión kívüli vendégmunkásra van szükségük a romániai vállalkozóknak. 

És az EU-n kívüli itt már más kontinenst jelent: számos olyan munkáltató van, aki Afrikáig vagy akár Ázsiáig is elmegy, hogy munkaerőt toborozzon.

A Pro Tv román kereskedelmi csatorna riportjából kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy nyolcezer ázsiai és afrikai dolgozik vendégmunkásként a vendéglőkben, szállodákban és építőtelepeken.

Először pakisztániak, vietnamiak és nepáliak érkeztek, de most indiaiak és nigériaiak is jönnek.

Vagyis inkább hozzák őket: a munkáltatók egy része hajlandó az utazásukat, a szállásukat és az étkezésüket is fizetni, ha kétéves szerződést kötnek velük.

A vállalkozók nagy része ugyanis már nagyon megunta, hogy hiába keres hazai munkaerőt.

Egy 40 fős indiai csoport például egy brassói építkezésre érkezett dolgozni. Egyikük elmondta: korábban Abu Dzabiban dolgozott, de a kétéves romániai szerződésnek jobban örül, mert mégiscsak Európáról van szó.

A munkáltatók vagy képviselőik személyesen mentek értük Indiába, és havi 150-200 eurós fizetést ajánlottak nekik, ami háromszorosa az ottani béreknek. Az építőtelepen álló barakkokban szállásolják el őket, és mivel vegetáriánusok, saját szakácsuk is van.

A közvetítőcégek szerint

a romániai munkáltatók kedvencei a buddhista vendégmunkások, ők ugyanis nem isznak, nem okoznak botrányt, és nem hagyják ott a munkahelyüket. 

Pedig egy ázsiai vendégmunkás szerződtetése nem kerül kevésbe: az iratok elintézése mintegy 1200 lejbe kerül, a repülőjegy 300 é 600 euró közötti összegbe, és a közvetítő cégeknek is ki kell fizetni az illetéket.

Az illetékesek szerint a romániai idegenforgalmi ágazatból jelenleg mintegy 50 ezer munkavállaló hiányzik, az építőiparból pedig 600 ezer. 

Egyelőre mégis csupán a felét használják ki a vállalkozók a Románia számára rendelkezésre álló éves kvótának – eszerint évente 20 ezer EU-n kívüli vendégmunkást alkalmazhatnának.

A vendégmunkások élete persze nem csak játék és mese: az aradi Astra vagongyárban éppen a múlt héten lépett sztrájkba több száz indiai vendégmunkás, mivel a munkáltató egyszerre, egy összegben vonta le a bérükből az Indiából való ideutaztatásuk költségeit, így aztán 2 és 50 lej közötti fizetést kaptak.

 
comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.