Fotó: Erdély László
Nem múlik?
papmeli
2019. május 11. szombat, 20:53
Dormánfalva polgármestere a kampánnyal indokolta a halasztást.

Mégis volt hatása a tiltakozásnak, nem tartják meg május 17-én az úzvölgyi katonatemető frissen kialakított román parcellájának az avatási ünnepségét. Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az új időpontot később fogják kijelölni és nyilvánosságra hozni.

Az elöljáró érdekes módon az európai parlamenti választások kampányával indokolta a halasztást és egy szót sem szólt arról, hogy a művelődési minisztérium utasította erre, miután elfelejtette a jóváhagyásukat kérni az emlékműállításhoz.

A halasztásról akár felsőbb szinteken születhetett döntés. Az RMDSZ hírlevele szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy csíkszeredai rendezvényen elmondta, hogy a héten a kormányfővel, a parlament két házának elnökével, a belügyminiszterrel és a kulturális miniszterrel is tárgyalt a Csíkszentmárton községhez tartozó magyar katonai emlékhely illetéktelen átalakításáról és a segítségüket kérte a kegyeletsértés megfékezéséhez.

Ugyanakkor az érem másik oldalára is felhívta a figyelmet: „A háborúkban elesett román katonák emlékének sem tesz jót, hogy a róluk megemlékező betonkeresztek alatt magyar katonák nyugszanak. Ez kegyeletsértés, ez elfogadhatatlan.”

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.