Habemus papam
papmeli
2019. május 10. péntek, 10:42
Megvannak a pápai vizit utolsó részletei.

A székelyföldi erdőirtásról naponta érkeznek hírek, így aztán nem csoda, hogy Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatását környezetvédelmi célokra is felhasználnák. Zöld ajándékkal hívnák fel a közvélemény figyelmet az erdők védelmére. Persze, az ajándék szimbolikus, a pápa egyetlen fenyőfát sem visz magával.

Lázár Csilla és Lövétei Lázár László ötlete alapján szimbolikus ajándékot kap, a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége a 2019-es évi erdősítési programját ajánlja fel a Szentatyának. Ennek keretében

több mint 640 ezer facsemetét ültettek el 122 hektáros területen.

Az erdősítési akciót a pápai látogatáshoz kapcsolódóan is folytatnák: felkérik a plébániákat, hogy ültessenek egy-egy fenyőfát területükön, szintén pápai ajándékként. De a zarándokokhoz, közösségekhez is hasonló kéréssel fordulnak, és azt is kérik, hogy jótéteményeikről küldjenek fényképes beszámolót az ajandekfa@pontifex.ro e-mail-címre. Ezeket összesítik és ugyancsak átadják a pápának.

A római katolikus egyház fejének csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság csütörtökön közölte a pápai vizit új részleteit. A Székelyhon beszámolója szerint a regisztráltaknak május 15–20. között juttatják el az ingyenes belépőjegyeket.

Az egyénileg regisztrálók e-mailben kapják meg ezeket és nekik kell kinyomtatniuk, a csoportos jegyeket a gyulafehérvári érsekség főesperesi központjaiba küldik, már eleve kinyomtatva. A többi főegyházmegye esetében a püspökségek továbbítják majd a plébánosoknak, csoportvezetőknek.

A pápai szentmise több nyelven zajlik, a Szentatya olasz nyelvű prédikációját

magyar és román nyelvre is lefordítják, emiatt a ceremónia húsz perccel hosszabb lesz a tervezettnél.

A Nyeregben reggel 6 órakor kezdődnek a lelki programok, a szentmise déli fél 12-kor kezdődik a Pápai himnusz és az Ó, én édes jó Istenem kezdetű egyházi ének eléneklésével. Ferenc pápa ugyan latin nyelven celebrálja a liturgiát, de a válaszokat mindenki anyanyelvén mondhatja, míg az énekek magyarul hangzanak el. A pápai áldás szintén latinul zajlik, a szentmise ősi imánk, a magyar himnusz eléneklésével zárul.

A pápai látogatásra több mint 110 ezer zarándok regisztrált, őket szektorokba osztották. Az oltárhoz legközelebbi szektorokba a meghívottak és a papság kerül, majd az ifjúság, a gyulafehérvári egyházmegye hívei és a csángók, a többi egyházmegye hívei és a külhoni zarándokok következnek. A szektorok leosztásáról további részletek a Székelyhonon olvashatók. 

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.