Süllyed a hajó
MTímea
2019. május 9. csütörtök, 21:44
Eddig ötször állapították meg, hogy nem működött együtt a Szekuritátéval, de most találtak valamit. Bíróság elé kerül az ügy.

Traian Băsescu volt államfő esetleges besúgói tevékenységét mindeddig ötször vizsgálta meg a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS), de egyszer sem sikerült rábizonyítani, hogy együttműködött a hírhedt titkosrendőrséggel. Ahányszor napirendre került a kérdés, annyiszor tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat. Ezek után váratlan fordulatnak tűnik, hogy a CNSAS talált valamit. A testület hivatalból minden EP-képviselőjelöltet átvilágított, és mivel Băsescu vezeti a Népi Mozgalom Párt (PMP) listáját, ő is sorra került.

Az átvilágítást a CNSAS egyik munkatársa, egy korábbi SRI-tiszt egyénileg végezte, az eredményekről szóló jelentést kedden mutatta be a tanácsnak. Az Europa Liberă értesülései szerint az illető feljegyzéseket és egy hálózati dossziét talált, melynek alapján a CNSAS kérte, hogy állítsák bíróság elé a volt államfőt. A hálózati dosszié teljesen üres, tehát nem tartalmaz együttműködési kötelezvényt, de a borítóján szerepel ügyiratszám, valamint az ügynök valódi neve és a fedőneve. Ugyanakkor mikrofilmekre is történik utalás. Eddig két feljegyzést találtak a borítón szereplő névvel, mások megfigyelési dossziéjában. A vizsgált időszakban Băsescu Konstancán, a Tengerészeti Egyetemen tanult.

Nem a CNSAS feladata mindezek alapján kimondani, hogy Băsescu együttműködött-e a Szekuritátéval, mindössze annyit tehet, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.