A feketehalmi börtön, ahol fogva tartják Bekééket | Fotó: Tőkés László sajtóirodája
Terror Siculorum
MTímea
2019. május 8. szerda, 17:03
Szőcs Zoltánnak még maradt egy halvány reménye: az ő kérelméről május 17-én döntenek.

Miután módosították, majd áprilisban kihirdették a román büntető törvénykönyv (btk.)azon cikkelyét, melynek alapján elítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, értelemszerűen felmerült, hogy szabadon engedhetik a székelyföldi terrorper két elítéltjét. Csakhogy a román igazságszolgáltatás nem ilyen logikusan működik.

A brassói táblabíróság ma arról döntött, hogy Beke István a btk.-módosítás ellenére, továbbra is börtönben marad, Szőcs Zoltán büntetése végrehajtásának felfüggesztéséről május 17-én határoznak – tudta meg az MTI a brassói táblabíróság szóvivőjétől.

A btk.-módosítás egyébként a terrorizmusra vonatkozó EU-s irányelvet ültette gyakorlatba, pontosan azokat a cikkelyet írták át, melyek meghatározzák, mi számít terrorista bűncselekménynek. Az új megfogalmazás értelmében immár nem számít terrorizmusnak az, amiért a két férfit elítélték.

A módosítás április 10-én, a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napján lépett érvénybe, éppen egy nappal azután, hogy a bukaresti legfelsőbb bíróság elbírálta a két székelyföldi vádlott rendkívüli semmítési kérelmét.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.