Meglátogatta a börtönben a székelyföldi terrorper két elítéltjét Tőkés László

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén nagyszabású szolidaritási megmozdulásra kerülhet sor Csíkszeredában.
Hirdetés

Beke István Attila és Szőcs Zoltán fogvatartásának helyszínén, a feketehalmi börtönben járt Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, ahol nemcsak a székelyföldi terrorper elítéltjeit kereste fel, hanem tárgyalt a fogház igazgatójával, Felix Alexandru Fabryval is.

A szigorúbb csíkszeredai börtönből februárban, illetve márciusban helyezték át a két, enyhébb fogvatartási kategóriába sorolt kézdivásárhelyi fiatalembert. Tőkés László látogatása során – az erről beszámoló közlemény szerint – megállapította, hogy Beke és Szőcs testileg, lelkileg jól vannak, hitükben és bizakodásukban erősek, és tudják, hogy

ítéletüket megfélemlítési szándékkal hozták meg.

Az EMNT elnöke arról biztosította őket, hogy széleskörű szolidaritás bontokozott ki ügyük körül, és politikai, közösségi, egyházi, illetve polgári összefogással próbálnak megszabadításukon munkálkodni. Ezért Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén, május 31-én nagyszabású szolidaritási és imaalkalmat tartanak, ökumenikus jelleggel, Csíkszeredában.

A börtönparancsnokkal arról tárgyaltak, hogy

miért nem tudnak munkalehetőséget biztosítani sem az intézményen belül, sem azon kívül a két elítéltnek.

A két fogvatartott státusa nem a börtönparancsnokon múlik, ő maga elhárított minden érzelmi viszonyulást, amikor a látogatók (Tőkés Lászlót elkísérte Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei szervezetének elnöke is) felhívták a figyelmét arra, hogy Beke és Szőcs egy koncepciós per áldozatai.

A legfelsőbb bíróság a hónap elején elutasította Bekéék perújrafelvételi kérelmét, ezzel kimerítve a romániai jogorvoslati lehetőségeket. Tőkés szerint a román államfőnek kegyelemben kellene részesítenie a két magyar elítéltet, akiknek esete immár az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került.

Hirdetés