A feketehalmi börtön kívülről | Fotó: Tőkés László sajtóirodája
Terror Siculorum
Szerző: Főtér.ro
2019. április 25. csütörtök, 20:32
Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén nagyszabású szolidaritási megmozdulásra kerülhet sor Csíkszeredában.

Beke István Attila és Szőcs Zoltán fogvatartásának helyszínén, a feketehalmi börtönben járt Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, ahol nemcsak a székelyföldi terrorper elítéltjeit kereste fel, hanem tárgyalt a fogház igazgatójával, Felix Alexandru Fabryval is.

A szigorúbb csíkszeredai börtönből februárban, illetve márciusban helyezték át a két, enyhébb fogvatartási kategóriába sorolt kézdivásárhelyi fiatalembert. Tőkés László látogatása során – az erről beszámoló közlemény szerint – megállapította, hogy Beke és Szőcs testileg, lelkileg jól vannak, hitükben és bizakodásukban erősek, és tudják, hogy

ítéletüket megfélemlítési szándékkal hozták meg.

Az EMNT elnöke arról biztosította őket, hogy széleskörű szolidaritás bontokozott ki ügyük körül, és politikai, közösségi, egyházi, illetve polgári összefogással próbálnak megszabadításukon munkálkodni. Ezért Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén, május 31-én nagyszabású szolidaritási és imaalkalmat tartanak, ökumenikus jelleggel, Csíkszeredában.

A börtönparancsnokkal arról tárgyaltak, hogy

miért nem tudnak munkalehetőséget biztosítani sem az intézményen belül, sem azon kívül a két elítéltnek.

A két fogvatartott státusa nem a börtönparancsnokon múlik, ő maga elhárított minden érzelmi viszonyulást, amikor a látogatók (Tőkés Lászlót elkísérte Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei szervezetének elnöke is) felhívták a figyelmét arra, hogy Beke és Szőcs egy koncepciós per áldozatai.

A legfelsőbb bíróság a hónap elején elutasította Bekéék perújrafelvételi kérelmét, ezzel kimerítve a romániai jogorvoslati lehetőségeket. Tőkés szerint a román államfőnek kegyelemben kellene részesítenie a két magyar elítéltet, akiknek esete immár az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került.
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.