Habemus papam
Szerző: Főtér.ro
2019. április 24. szerda, 11:27
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.

Több mint száztízezren vannak, akik biztos jelen lesznek a római katolikus egyház fejének, Ferenc pápának a június elsejei csíksomlyói látogatásán. Az online regisztrációt ma zárták le a pontifex.ro oldalon. Az adatok feldolgozása azonban még tart, egyéni jelentkezők esetén meghaladja a 90 százalékot, míg a csoportoknál az 50 százalékot – közölte a Romkat.ro.

A szervezők szerint még legalább másfél hét kell ahhoz, hogy tisztán lássák a résztvevők létszámát, még 13 509 darab regisztrációt kell feldolgozni. A jelenlegi állás a következő:

a regisztráltak száma meghaladja a 110 ezret, ebből 75 ezer személy csoporttal érkezik.

Biztosan jelen lesz 362 pap, diakónus, kispap, 161 szerzetesnő, szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy. Ami meglepő, hogy négyezer fős csoport is jelentkezett a nagy eseményre, ők a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia hívei, szám szerint 4092-en. A megyeszékhely Szent Ágoston-plébániája is nagy számban képviselteti magát, 1618-an regisztráltak.

Sokan jönnek csángók is, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált, több mint 30 busszal érkeznek.

Akárcsak a búcsú idején, a csíksomlyói pápalátogatáson is az egész Kárpát-medencéből jönnek zarándokok. Magyarországról, Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is jelentkeztek csoportok. A történelmi eseményen – mint írtuk – olyanok is részt vehetnek, akik nem regisztráltak, azonban őket nem engedik be a kordonnal körbevett biztonsági területre, így jóval távolabbról, többnyire kivetítőn követhetik végig a pápai szentmisét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30915
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.