Habemus papam
Szerző: Főtér.ro
2019. április 24. szerda, 11:27
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.

Több mint száztízezren vannak, akik biztos jelen lesznek a római katolikus egyház fejének, Ferenc pápának a június elsejei csíksomlyói látogatásán. Az online regisztrációt ma zárták le a pontifex.ro oldalon. Az adatok feldolgozása azonban még tart, egyéni jelentkezők esetén meghaladja a 90 százalékot, míg a csoportoknál az 50 százalékot – közölte a Romkat.ro.

A szervezők szerint még legalább másfél hét kell ahhoz, hogy tisztán lássák a résztvevők létszámát, még 13 509 darab regisztrációt kell feldolgozni. A jelenlegi állás a következő:

a regisztráltak száma meghaladja a 110 ezret, ebből 75 ezer személy csoporttal érkezik.

Biztosan jelen lesz 362 pap, diakónus, kispap, 161 szerzetesnő, szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy. Ami meglepő, hogy négyezer fős csoport is jelentkezett a nagy eseményre, ők a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia hívei, szám szerint 4092-en. A megyeszékhely Szent Ágoston-plébániája is nagy számban képviselteti magát, 1618-an regisztráltak.

Sokan jönnek csángók is, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált, több mint 30 busszal érkeznek.

Akárcsak a búcsú idején, a csíksomlyói pápalátogatáson is az egész Kárpát-medencéből jönnek zarándokok. Magyarországról, Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is jelentkeztek csoportok. A történelmi eseményen – mint írtuk – olyanok is részt vehetnek, akik nem regisztráltak, azonban őket nem engedik be a kordonnal körbevett biztonsági területre, így jóval távolabbról, többnyire kivetítőn követhetik végig a pápai szentmisét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30915
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.