Fotó: bihorinimagini.ro
Fény a sötétben
papmeli
2019. április 24. szerda, 13:54
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.

Már nem kell tudatlanul bóklászni, tájékoztató projekttel gyújtanak fényt a látogatók fejében a Bihar megye két leghíresebb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot és a vársonkolyosi Nagy Magyar-barlangot felügyelő természetvédők. Hogy ne csak megnézzék ezeket a turisták, hanem értsék is, hogy mit látnak.

Ezért tájékoztató pannókkal és múzeumi eszközökkel mutatják be a turistáknak, gyerekeknek, hogyan is élt itt az őskorban a barlangi medve vagy az ősember. A projektnek oktató jellege is van, a kicsik számára régészeti lelőhelyet kreálnak,

a kis barlanglakók többek között őskori csontok után kutakodhatnak.

A felnőttek eközben vezetett sétákon ismerkedhetnek a természeti látványosságokkal, azok történetével, a túravezetők a Körösvidéki Múzeum régészei, paleontológusai lesznek. A most indult projekt szeptember 15-éig valósul meg, a vezetett sétákat a nyár végére tervezik. A Mézgedi-cseppkőbarlangban látványossággal is készülnek:

gipszből kiöntik és felállítják a barlangi medve csontvázának mását.

A nagy bihari természetjáró és barlangász, Czárán Gyula által felfedezett barlang jelentőségét mérete mellett – a 20. században még Európa legnagyobb barlangjai közé sorolták – egykori lakója, a barlangi medve adja.

A Királyerdő-hegység másik fő látványossága, a Révi-sziklaszoros vársonkolyosi oldalán található Nagy Magyar-barlang jelentőségét szintén nem csak mérete adja (bejáratának magassága 27, szélessége 42 méter). Az őskorban lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált őskori kőedények, az egykori tűzrakások maradványai, a különböző szerszámok.

Egykori lakóinak élete elevenedik most meg a nagyváradi védett területeket felügyelő központ (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă) projektje és kiállításai révén.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30920
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.