Fotó: bihorinimagini.ro
Fény a sötétben
papmeli
2019. április 24. szerda, 13:54
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.

Már nem kell tudatlanul bóklászni, tájékoztató projekttel gyújtanak fényt a látogatók fejében a Bihar megye két leghíresebb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot és a vársonkolyosi Nagy Magyar-barlangot felügyelő természetvédők. Hogy ne csak megnézzék ezeket a turisták, hanem értsék is, hogy mit látnak.

Ezért tájékoztató pannókkal és múzeumi eszközökkel mutatják be a turistáknak, gyerekeknek, hogyan is élt itt az őskorban a barlangi medve vagy az ősember. A projektnek oktató jellege is van, a kicsik számára régészeti lelőhelyet kreálnak,

a kis barlanglakók többek között őskori csontok után kutakodhatnak.

A felnőttek eközben vezetett sétákon ismerkedhetnek a természeti látványosságokkal, azok történetével, a túravezetők a Körösvidéki Múzeum régészei, paleontológusai lesznek. A most indult projekt szeptember 15-éig valósul meg, a vezetett sétákat a nyár végére tervezik. A Mézgedi-cseppkőbarlangban látványossággal is készülnek:

gipszből kiöntik és felállítják a barlangi medve csontvázának mását.

A nagy bihari természetjáró és barlangász, Czárán Gyula által felfedezett barlang jelentőségét mérete mellett – a 20. században még Európa legnagyobb barlangjai közé sorolták – egykori lakója, a barlangi medve adja.

A Királyerdő-hegység másik fő látványossága, a Révi-sziklaszoros vársonkolyosi oldalán található Nagy Magyar-barlang jelentőségét szintén nem csak mérete adja (bejáratának magassága 27, szélessége 42 méter). Az őskorban lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált őskori kőedények, az egykori tűzrakások maradványai, a különböző szerszámok.

Egykori lakóinak élete elevenedik most meg a nagyváradi védett területeket felügyelő központ (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă) projektje és kiállításai révén.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30920
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.