Illusztráció | Főtér.ro
köszi-mersi
szabot
2019. április 24. szerda, 16:50
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.

Az RMDSZ képviselőinek 13 szavazatával jött össze az a kényelmes többség, 180, illetve 181 szavazat, amellyel az alsóház ma elfogadta a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) azon módosításait, amelyeket tavaly nem utasított el az Alkotmánybíróság, illetve hogy kivegyék azokat, amelyeket viszont elutasított.

Legalábbis ezzel indokolja a PSD-ALDE koalíció, miért volt olyan sürgős múlt héten ezért ismét összehívni a Iordache-bizottságot, hogy abban elfogadják, majd egy napra rá a szenátusban is megszavazzák a módosításokat. A ma sürgősségi eljárással szentesített módosítások között azonban nem csak olyanok vannak, amelyek az Alkotmánybíróság szerint is törvényesek, hanem olyanok is, amelyeket

  1. még nem is vizsgált a taláros testület,
  2. az ellenzék szerint kifejezetten előnyös a PSD elnöke, Liviu Dragnea számára, aki ezzel megúszhatja a börtönt. 

A btk.-módosítás például csökkenti az elévülési határidőket, és megszünteti a hivatali gondatlanság büntethetőségét. Az ellenzéki USR szerint mindkettő kedvez Dragneának, akinek a büntetőügyét legutóbb május 20-ra halasztották. Ebben olyan cselekményeket rónak fel neki az ügyészek, amelyeket Teleorman megyei tanácselnökként még 2006 és 2012 között követett el, azaz elévültként a bíróság akár ejtheti is a vádakat.

Az RMDSZ a betk. módosításait azért szavazta meg, mert visszaéléseket szüntetnek meg, a btk.-it pedig azért, mert ezekkel pusztán az alkotmányellenesnek talált passzusokat vették ki, érvelt Márton Árpád képviselő a Maszol.ro-nak. Bár a tavaly módosított btk.-t az RMDSZ nem szavazta meg, ma azért voksolt igennel, mert nem tettek hozzá egy vesszőt sem az Alkotmánybíróság ítéleteihez képest, erősítette meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is mai aradi sajtótájékoztatóján. Kelemen egyike volt az RMDSZ 9 képviselőjének, aki ma hiányzott a parlamentből.

Az ellenzék azt is nehezményezi, hogy az összes mostani módosítás mind a gyanúsítottaknak, vádlottaknak kedveznek, egyetlen egy sem a károsultnak vagy az áldozatnak.

A képviselőházban 165 képviselő tudja biztosítani a többséget a sarkallatos törvényeknél, a PSD-ALDE koalíciónak 158 képviselője van. Közülük ketten ma hiányoztak, egy pedig a javaslatok ellen szavazott. A jelenlévő 13 RMDSZ-képviselő nélkül is szűken, de összejött volna a szükséges többség, igaz, csak egyéni győzködés és a véletlen hatására. Victor Ponta függetlenek között ülő pártjából hárman, a 17 fős (magyarokon kívüli) kisebbségi frakcióból heten szavazták meg a büntetőjog mai módosításait. A Băsescu-féle ellenzéki PMP-ből is kapott egy szavazatot, még nem tudni, mennyire szándékosan vagy véletlenül.

A PNL és az USR már bejelentette, hogy megtámadják az Alkotmánybíróságon a mai módosításcsomagnak azokat az új részeit, amelyek korábban nem kerültek a taláros testület elé. 

Az ellenzéki mémgyárak pedig már verik rendesen a port az RMDSZ-en, amiért fegyelmezetten beállt a büntetőjog kétes módosításai mögé is. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30923
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.