Illusztráció | Főtér.ro
köszi-mersi
szabot
2019. április 24. szerda, 16:50
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.

Az RMDSZ képviselőinek 13 szavazatával jött össze az a kényelmes többség, 180, illetve 181 szavazat, amellyel az alsóház ma elfogadta a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) azon módosításait, amelyeket tavaly nem utasított el az Alkotmánybíróság, illetve hogy kivegyék azokat, amelyeket viszont elutasított.

Legalábbis ezzel indokolja a PSD-ALDE koalíció, miért volt olyan sürgős múlt héten ezért ismét összehívni a Iordache-bizottságot, hogy abban elfogadják, majd egy napra rá a szenátusban is megszavazzák a módosításokat. A ma sürgősségi eljárással szentesített módosítások között azonban nem csak olyanok vannak, amelyek az Alkotmánybíróság szerint is törvényesek, hanem olyanok is, amelyeket

  1. még nem is vizsgált a taláros testület,
  2. az ellenzék szerint kifejezetten előnyös a PSD elnöke, Liviu Dragnea számára, aki ezzel megúszhatja a börtönt. 

A btk.-módosítás például csökkenti az elévülési határidőket, és megszünteti a hivatali gondatlanság büntethetőségét. Az ellenzéki USR szerint mindkettő kedvez Dragneának, akinek a büntetőügyét legutóbb május 20-ra halasztották. Ebben olyan cselekményeket rónak fel neki az ügyészek, amelyeket Teleorman megyei tanácselnökként még 2006 és 2012 között követett el, azaz elévültként a bíróság akár ejtheti is a vádakat.

Az RMDSZ a betk. módosításait azért szavazta meg, mert visszaéléseket szüntetnek meg, a btk.-it pedig azért, mert ezekkel pusztán az alkotmányellenesnek talált passzusokat vették ki, érvelt Márton Árpád képviselő a Maszol.ro-nak. Bár a tavaly módosított btk.-t az RMDSZ nem szavazta meg, ma azért voksolt igennel, mert nem tettek hozzá egy vesszőt sem az Alkotmánybíróság ítéleteihez képest, erősítette meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is mai aradi sajtótájékoztatóján. Kelemen egyike volt az RMDSZ 9 képviselőjének, aki ma hiányzott a parlamentből.

Az ellenzék azt is nehezményezi, hogy az összes mostani módosítás mind a gyanúsítottaknak, vádlottaknak kedveznek, egyetlen egy sem a károsultnak vagy az áldozatnak.

A képviselőházban 165 képviselő tudja biztosítani a többséget a sarkallatos törvényeknél, a PSD-ALDE koalíciónak 158 képviselője van. Közülük ketten ma hiányoztak, egy pedig a javaslatok ellen szavazott. A jelenlévő 13 RMDSZ-képviselő nélkül is szűken, de összejött volna a szükséges többség, igaz, csak egyéni győzködés és a véletlen hatására. Victor Ponta függetlenek között ülő pártjából hárman, a 17 fős (magyarokon kívüli) kisebbségi frakcióból heten szavazták meg a büntetőjog mai módosításait. A Băsescu-féle ellenzéki PMP-ből is kapott egy szavazatot, még nem tudni, mennyire szándékosan vagy véletlenül.

A PNL és az USR már bejelentette, hogy megtámadják az Alkotmánybíróságon a mai módosításcsomagnak azokat az új részeit, amelyek korábban nem kerültek a taláros testület elé. 

Az ellenzéki mémgyárak pedig már verik rendesen a port az RMDSZ-en, amiért fegyelmezetten beállt a büntetőjog kétes módosításai mögé is. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30923
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.