szabot
2019. április 23. kedd, 19:25
Ez egy bohózat – mondta az államfő. És pont úgy játszik benne. Dăncilă nézhet új miniszterek után.

A kormányátalakítás akkora bohózat, hogy azt Klaus Iohannis nem hagyja jóvá, nyilatkozta az államfő kedden, miután lejárt a maga szabta ünnepi határidő arra, hogy bűt vagy bát mondjon Viorica Dăncilă kormányának átalakítására.

A kormányátalakításnak semmi köze a kormányzáshoz, a választók igényeihez, ez csak leszámolás a PSD-n belül, egy érvénytelen gesztus, vélekedett az államfő, aki szerint a leváltandó miniszterek helyére kiszemelt politikusok 

felkészületlenek, és nincs meg a tartásuk ahhoz, hogy ilyen tisztségeket töltsenek be. 

Épp ezért nem hagyja jóvá, hogy Dăncilă leváltsa a jelenlegi minisztereket, amíg nem látja, kik veszik át az érintett tárcákat, vagy kik ugranak be ügyvezetőként.

FRISSÍTÉS: Dăncilă elő is rukkolt azoknak a kormánytagoknak a nevével, akik ügyvivőként vennék át a tárcákat: Ana Birchall az igazságügyet, Eugen Teodorovici pénzügyér az európai alapokért felelős, Radu Oprea kereskedelmi miniszter a határon túli románokért felelős minisztériumot.

A kormányfő három minisztercserét eszközölt volna: Rovana Plumb a PSD listavezetője, Natalia Intotero szintén EP-jelölt, ráadásul befutó helyen, vagyis nyáron mindketten mennének Brüsszelbe, addig meg kampányolnának, ha a miniszterelnök megtalálja az utódjaikat. 

A harmadik minisztertől, Tudorel Toadertől Liviu Dragnea pártelnök akart rövid úton megszabadulni, ezért a PSD végrehajtó bizottsága egy hete megvonta a bizalmat tőle, majd némi halogatás után lemondott. Az igazságügy élére kiszemelt Eugen Nicoliceáról viszont maguk a PSD-sek sem gondolják, hogy komoly javaslat. Ez utóbbit Stelian Ion, az USR képviselője jegyezte meg mai sajtótájékoztatóján – parlamenti folyosói elszólásokra hivatkozva.

Rovana Plumb utódjául Oana Floreát szánták az európai alapok minisztériumához, a határon túli románokért felelős minisztérium vezetését pedig Liviu Brăiloiura bízták volna. Ha Klaus Iohannisnak is megfelelt volna – kampányhónapban, sőt: kampányévben.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30908
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.