Illusztráció | Fotó: Főtér.ro
Az időjárásról jelentjük
MTímea
2019. április 22. hétfő, 17:19
Lehűlés és felmelegedés váltogatja egymást, de egy szaharai porfelhő is beköszön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) következő két hétre vonatkozó előrejelzése szerint az évszaknak megfelelő hőmérséklettel érkezik az ortodox húsvéttal járó minivakáció. Az időjósok forgatókönyve szerint Erdélyben hétfőn és kedden hűvösebb lesz, mint ilyenkor általában, legfeljebb 13 Celsius-fokig kúszik a hőmérők higanyszála, majd jön két nap felmelegedés 23 fokos nappali átlagos csúcshőmérséklettel, majd két nap lehűlés, végül ismét felmelegszik az idő. Április 30-án már 22 fokos átlagos csúcshőmérséklettel kell számolni. Az éjszakai hőmérséklet 2 foktól 7 fokig változhat. Kedden és szombaton jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Hasonló időjárás lesz a Bánságban, Máramarosban és a Partiumban is. A legmelegebb pénteken lesz, amikor is 25-26 Celsius-fokos nappali átlagos csúcshőmérséklettel kell számolni. Számottevő csapadékra kedden és szombaton délután és este van esély.

Rossz hír viszont, hogy jelentős mennyiségű szaharai por érte el Nyugat-Európát, illetve a nyugat-mediterráni térséget, és ezt mi is meg fogjuk érezni az elkövetkező napokban. A meteorológusok figyelmeztetése szerint leginkább pénteken lesz érzékelhető a jelenség, főleg Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban. A többek között Észak-Algéria felől érkező por átvonulása a Kárpát-medence felett nem számít ritka jelenségnek, nem kell tőle megijedni. Azonban a tüdő- és légúti megbetegedésekben szenvedőknek panaszokat okozhat a por. 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30891
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.