Képek: Manases Sándor
Kolozsvár kosarat kap
Szerző: Boros Miklós
2019. április 19. péntek, 10:43
Szeben nyerte a Román Kupát, pedig Kolozsvár is nagyon akarta.

Továbbra is él a rendezők átka a a férfi kosárlabda Román Kupában: 2008 óta képtelen a döntő torna (idén éppen Final Four, de korábban volt Final 8 is) aktuális házigazdája megnyerni a serleget. Pedig idén Kolozsvár úgy vágott bele a rendezésbe, hogy a legutóbbi három szezonban az U-BT vitte haza a kupát, 2016-ban Nagyváradról, 2017-ben Nagyszebenből, tavaly pedig Sepsiszentgyörgyről. 

Csakhogy közben változtak a szabályok, az előző három évvel ellentétben, amikor a kupában folyamatosan két hazai kosarast kellett játszatniuk a csapatoknak, idén ebben a sorozatban is a bajnokság légiós-szabálya volt életben, azaz egyszerre négy külföldi is a pályán lehetett.

 

Nem ez volt azonban a döntő tényező, az U-BT ritka gyenge napot fogott ki a Nagyváradi VSK elleni elődöntőben, hiába dobott Kyndall Dykes 25 pontot, ha a többiek közül senki sem érte el a tízet sem. A váradiak remek védekezése, és magas emberei hatékonyabb támadójátéka (a 13 pontos Nikola Markovics lett a meccs embere) már 14 pontos előnyt is jelentett, amit a végjátékban csak 70:66-ra tudott csökkenteni az U-BT. A másik ágról a Dinamót félgőzzel 82:78-ra legyőző Nagyszebeni CSU jutott a döntőbe, amely azt is megengedte magának, hogy légiósai közül éppen a csapatkapitány Kevin Hardyt (a szegény ember Kobe Bryantjét) pihentesse.  

A hazai csapat hiányában a fináléra csak félig telt meg a BT aréna (3800 néző), ám több száz fős szebeni tábor így is biztosította a hangerőt és a hangulatot. Csapatuk pedig szinte végig vezetve verte 88:78-ra Váradot, amely előtt csupán négy perccel a vége előtt csillant fel a remény a fordításra. Ekkor 77:77-re egyenlített a VSK, jött azonban Hardy két gólpasszal és egy triplával, miközben Várad már nem tudott akciókosarat dobni.

Hardy 17 és a lett dobógép, Justas Tamulis 20 pontja ellenére a döntő legjobbja a csak 13 pontig jutó, ám roppant sokoldalú (11 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokkolás) Monyea Pratt lett. 

A szebeni csapat történelme során először nyerte meg a Román Kupát, és húsz éves szünet után szerzett először trófeát: 1999-ben második bajnoki címét ünnepelhette. Ami miatt viszont a nagy ünneplés közepette máris kezdhetnek aggódni Szebenben: a rendezők átkával párhuzamosan a kupagyőztesek átka is megszületett 2009-ben, hiszen a legutóbbi 11 nyertes közül csak egy (az U-BT 2017-ben) tudta ugyanabban az évben a bajnoki címet is megnyerni.

Márpedig az alapszakasz győzteseként a CSU abszolút esélyesként várja a rájátszást.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30869
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.