Képek: Manases Sándor
Kolozsvár kosarat kap
Szerző: Boros Miklós
2019. április 19. péntek, 10:43
Szeben nyerte a Román Kupát, pedig Kolozsvár is nagyon akarta.

Továbbra is él a rendezők átka a a férfi kosárlabda Román Kupában: 2008 óta képtelen a döntő torna (idén éppen Final Four, de korábban volt Final 8 is) aktuális házigazdája megnyerni a serleget. Pedig idén Kolozsvár úgy vágott bele a rendezésbe, hogy a legutóbbi három szezonban az U-BT vitte haza a kupát, 2016-ban Nagyváradról, 2017-ben Nagyszebenből, tavaly pedig Sepsiszentgyörgyről. 

Csakhogy közben változtak a szabályok, az előző három évvel ellentétben, amikor a kupában folyamatosan két hazai kosarast kellett játszatniuk a csapatoknak, idén ebben a sorozatban is a bajnokság légiós-szabálya volt életben, azaz egyszerre négy külföldi is a pályán lehetett.

 

Nem ez volt azonban a döntő tényező, az U-BT ritka gyenge napot fogott ki a Nagyváradi VSK elleni elődöntőben, hiába dobott Kyndall Dykes 25 pontot, ha a többiek közül senki sem érte el a tízet sem. A váradiak remek védekezése, és magas emberei hatékonyabb támadójátéka (a 13 pontos Nikola Markovics lett a meccs embere) már 14 pontos előnyt is jelentett, amit a végjátékban csak 70:66-ra tudott csökkenteni az U-BT. A másik ágról a Dinamót félgőzzel 82:78-ra legyőző Nagyszebeni CSU jutott a döntőbe, amely azt is megengedte magának, hogy légiósai közül éppen a csapatkapitány Kevin Hardyt (a szegény ember Kobe Bryantjét) pihentesse.  

A hazai csapat hiányában a fináléra csak félig telt meg a BT aréna (3800 néző), ám több száz fős szebeni tábor így is biztosította a hangerőt és a hangulatot. Csapatuk pedig szinte végig vezetve verte 88:78-ra Váradot, amely előtt csupán négy perccel a vége előtt csillant fel a remény a fordításra. Ekkor 77:77-re egyenlített a VSK, jött azonban Hardy két gólpasszal és egy triplával, miközben Várad már nem tudott akciókosarat dobni.

Hardy 17 és a lett dobógép, Justas Tamulis 20 pontja ellenére a döntő legjobbja a csak 13 pontig jutó, ám roppant sokoldalú (11 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokkolás) Monyea Pratt lett. 

A szebeni csapat történelme során először nyerte meg a Román Kupát, és húsz éves szünet után szerzett először trófeát: 1999-ben második bajnoki címét ünnepelhette. Ami miatt viszont a nagy ünneplés közepette máris kezdhetnek aggódni Szebenben: a rendezők átkával párhuzamosan a kupagyőztesek átka is megszületett 2009-ben, hiszen a legutóbbi 11 nyertes közül csak egy (az U-BT 2017-ben) tudta ugyanabban az évben a bajnoki címet is megnyerni.

Márpedig az alapszakasz győzteseként a CSU abszolút esélyesként várja a rájátszást.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30869
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.