Jobb volt Ceaușescu idejében? Akkor nosza, idézzük meg a Kárpátok Géniuszát!

Másképp nem tudjuk magyarázni, miért díszeleg a diktátor képe egy mioritikus polgármester irodájának falán.
Hirdetés

Szoktuk mondogatni: mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Van, aki serényen munkálkodik. Van, aki várja a sült galambot. És olyan is akad, aki a múlt példájából igyekszik ihletet meríteni. Például az a polgármester, aki úgy gondolja – persze, ezt csak mi feltételezzük, a fene tudja ugyanis, mi jár az illető úr fejében –, akkor lesz igazán eredményes vezére közösségének, ha a múlt nagy alakjai ott ülnek lógnak a háta mögött, jelenlétükkel erőt adva neki.

Ő Mihai Alionte. Ő nemzeti liberális. Ő a Prahova megyei Podenii Noi község polgármestere. Ő az, aki úgy gondolja, hogy Nicolae Ceaușescu elvtárs képének feltétlenül ott a helye az irodájában. Persze, vannak ott más képek is: III. (Nagy) István moldvai fejedelemé, meg I. Károly román királyé. Igazán kíváncsiak lennénk, mit szólnának utóbbiak a scornicești-i kommunista társaságához.

A hír hallatán a kíváncsi sajtó persze felkereste a polgármester urat, hogy akkor ezt miért is kell csinálni. Mire a derék elöljáró így válaszolt:

„Mit érdekli magukat, hogy mi van az irodámban? Ez Románia történelme. Több képem is van, nem csak egy. Ha akarok, válaszolok, ha nem, nem.”

Azért van svádája a polgármester úrnak, meg kell adni. Meg modora. Meg bátor is. Hiszen tudjuk, Romániában 2015 óta létezik egy olyan kormányrendelet, amely tiltja a fasiszta, rasszista, xenofób szervezeteket és jelképeket, valamint az emberiesség elleni bűncselekményekben vétkes alakok személyi kultuszának hirdetését. És ebbe a csomagba Nicolae Ceaușescu elvtárs alaposan beletartozik.

Hirdetés