Illusztráció | Fotó: Pixabay
Joghurtdillemák
MTímea
2019. április 15. hétfő, 20:59
Negyvenöt joghurtmárkát vizsgáltak meg a szakértők, akik arra figyelmeztetnek, hogy mindig nézzük meg a megvásárolandó termék címkéjét.

A román üzletekben megvásárolható joghurtokat vizsgált a Fogyasztókért Egyesület, mely megállapította, tíz joghurtból mindössze egyről mondható el, hogy százszázalékosan román tejből állították elő. Az is kiderült: tízből kilenc joghurt standardizált tejből készült, ami azt jelenti, hogy a tej zsírtartalmát és fehérje koncentrátumát különböző eljárásokkal szabályozták.

Az egyesület 45, a román bevásárlóközpontok polcain megtalálható joghurtmárkát vásárolt.

Szerintük az egészségesnek gondolt termékek címkéi gyakran megtévesztőek, hiszen a vásárlók számára nem egyértelmű, melyek készültek kizárólag román tej felhasználásával. A törvény értelmében a „román termék” felirat csak akkor használható, ha kizárólag Romániából származó alapanyagot használtak az illető termék előállításához. Viszont a joghurtok esetében tízből mindössze egy ilyen terméket találtak (Lăptăria cu Caimac), a többi esetében külföldről behozott tejet (is) használtak. A román termék felirat nem tévesztendő össze a „Romániában előállított” felirattal.

Találtak olyan joghurtot (Olympus görög joghurt), mely olyan sok tejfölt tartalmaz, hogy feltevődik a kérdés, miért árulják joghurtként. Azt javasolják, hogy a fogyasztók mindig olvassák el az összetevőket, és azt a joghurtot részesítsék előnyben, amelyik nem tartalmaz hozzáadott fehérjét vagy zsiradékot. A szakértők szerint egy joghurt zsírtartalma a felhasznált tej zsírtartalmával kellene megegyeznie, így

a zsírtalanított joghurtokat is kizárják az egészséges joghurtok listájáról.

Az egyesület tanulmánya egyetlen terméket említ, mely nem homogenizált tehéntejből készült, tejpor és hozzáadott fehérje mellőzésével, ez a Bio Artesana.

A tanulmányban megszólaltatott táplálkozási tanácsadó következtetése szerint a tehéntejet csak mérsékelten szabad fogyasztani, az egyedüli tejféle, amelyik nem okoz puffadást vagy egyéb emésztőszervi panaszokat, az a kecsketej, így különösen a gyermekek számára az ebből készült tejtermékek fogyasztását javasolja.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30808
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.
Nagyon úgy néz ki, ellenlábas nélkül maradt az európai főügyészi tisztségért zajló küzdelemben.
Tűzoltónak állhat a szebbik nem!
Úgy tűnik, a két világháború közötti román aranykor hiába fénylik annyira a jelenből visszatekintve. Gazdasági fejlődés szintjént például Magyarország rávert. Akkor is.
Tovább folyik a román szerecsen mosdatása. És nem túl éleselméjűen.
És hadd tegyük hozzá: a kolozsvári Sapientia filmes csapata irtó jó munkát végzett.
Már nem tudjuk követni, hogy kinek a közbenjárására, de lehet, hogy nem is fontos.