Illusztráció | Fotó: Pixabay
Joghurtdillemák
Timi
2019. április 15. hétfő, 20:59
Negyvenöt joghurtmárkát vizsgáltak meg a szakértők, akik arra figyelmeztetnek, hogy mindig nézzük meg a megvásárolandó termék címkéjét.

A román üzletekben megvásárolható joghurtokat vizsgált a Fogyasztókért Egyesület, mely megállapította, tíz joghurtból mindössze egyről mondható el, hogy százszázalékosan román tejből állították elő. Az is kiderült: tízből kilenc joghurt standardizált tejből készült, ami azt jelenti, hogy a tej zsírtartalmát és fehérje koncentrátumát különböző eljárásokkal szabályozták.

Az egyesület 45, a román bevásárlóközpontok polcain megtalálható joghurtmárkát vásárolt.

Szerintük az egészségesnek gondolt termékek címkéi gyakran megtévesztőek, hiszen a vásárlók számára nem egyértelmű, melyek készültek kizárólag román tej felhasználásával. A törvény értelmében a „román termék” felirat csak akkor használható, ha kizárólag Romániából származó alapanyagot használtak az illető termék előállításához. Viszont a joghurtok esetében tízből mindössze egy ilyen terméket találtak (Lăptăria cu Caimac), a többi esetében külföldről behozott tejet (is) használtak. A román termék felirat nem tévesztendő össze a „Romániában előállított” felirattal.

Találtak olyan joghurtot (Olympus görög joghurt), mely olyan sok tejfölt tartalmaz, hogy feltevődik a kérdés, miért árulják joghurtként. Azt javasolják, hogy a fogyasztók mindig olvassák el az összetevőket, és azt a joghurtot részesítsék előnyben, amelyik nem tartalmaz hozzáadott fehérjét vagy zsiradékot. A szakértők szerint egy joghurt zsírtartalma a felhasznált tej zsírtartalmával kellene megegyeznie, így

a zsírtalanított joghurtokat is kizárják az egészséges joghurtok listájáról.

Az egyesület tanulmánya egyetlen terméket említ, mely nem homogenizált tehéntejből készült, tejpor és hozzáadott fehérje mellőzésével, ez a Bio Artesana.

A tanulmányban megszólaltatott táplálkozási tanácsadó következtetése szerint a tehéntejet csak mérsékelten szabad fogyasztani, az egyedüli tejféle, amelyik nem okoz puffadást vagy egyéb emésztőszervi panaszokat, az a kecsketej, így különösen a gyermekek számára az ebből készült tejtermékek fogyasztását javasolja.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30808
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.