Fotó: Szabó Tünde
Nem buli?
papmeli
2019. április 15. hétfő, 10:17
Őszre halasztották a kolozsvári városnapokat.

Miután a kolozsvári városvezetés évekig foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy májusban tartsák a városnapokat, idén önként lemondott róla: az EP-választásokra hivatkozva őszre, szeptember végére halasztotta az eseményt. Amiért egyébként nem nagy kár, tekintve, hogy

minőségi szórakoztatás szempontjából rendszerint alulmarad

a nyár nagy rendezvényei, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a Jazz in the Park és a Kolozsvári Magyar Napok mögött. Mégis érdekes, ugyanis Emil Bocék pár éve épp azzal az érvvel utasították el az ötletet, miszerint a városnapokat augusztus 19. körül kellene tartani – Károly Róbert király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvár kiváltságait, s emelte a települést városi rangra –, hogy akkor nincsenek a városban egyetemisták. Erre hét év után bejelentik, hogy szeptember 27-30. között tartják, amikor szintén nincs itt a közel százezer fiatal.

Ellenben van egy csomó évforduló:

száz éves lesz a „román” Babeş-Bolyai Tudományegyetem, több román iskola, és ekkor ünneplik a román színház és opera, illetve a filharmónia meg- illetve újraszületését is. Így nem csoda, hogy az eseményre jelentős összeget, 200 ezer eurót szánnak, erről ma szavaz a tanács. Azt, hogy a kolozsvári városvezetés nem hallgatott Gergely Balázsékra, annyira nem bánjuk:

ennek is betudható, hogy létrejött a rendezvény magyar megfelelője, a Kolozsvári Magyar Napok,

mely idén éri el jubileumi, 10. kiadását. (Emlékezetes, hogy a kolozsvári városnapok szervezőinek már kezdetben sikerült leégetni magukat azzal, hogy lenyúlták a magyar rendezvény logóját.)

Emil Bocék szerint a városnapok idei, nyolcadik kiadását nagy minőségi ugrás jellemzi majd: az eseményt a központ mellett a lakónegyedekre és parkokra is kiterjesztik, és számos hazai és külföldi turistát vonzanak majd a városba. Kíváncsian várjuk!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30797
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.