Szeret, nem szeret
fsandor
2019. április 8. hétfő, 11:21
A romák napja alkalmából üzent. Bezzeg március 15-én hallgatott, mint a sír.

Ma, április 8-án a romák napja van Romániában, az erről rendelkező törvény arra alapoz, hogy ez a nap amúgy is a romák nemzetközi napja. Ezért aztán Klaus Iohannis államfő hétfő reggel felkelt, megnézte a naptárat, látta, hogy április 8. van és úgy döntött, hogy tesz egy szép gesztust a romániai roma közösség felé. Persze nem így történt, valójában nem az elnök írja a közleményeit, hanem a Cotroceni-palotában dolgozó stáb, tény viszont, hogy az elnöki hivatal kiadott egy köszöntőt a romák napja alkalmából.

A köszöntőben Klaus Iohannis szívélyesen üdvözli a romániai roma közösség tagjait és hangsúlyozza, hogy ez a nap kiváló alkalom a romák elleni rasszista megnyilvánulások és a marginalizáció elítélésére, „ismét, határozottan”.

„Megragadom az alkalmat, hogy ismét kifejezzem elkötelezettségemet az iránt, hogy értékként kezeljük kulturális sokszínűségünket, valamint eltökéltségemet, hogy államfőként vigyázzak az összes etnikai kisebbséghez tartozó polgárok jogainak védelmére”

– áll az elnöki közleményben.

Ami persze szépen hangzik, de csak addig, amíg eszünkbe jut, hogy március 15-én, a magyar nemzeti ünnepen, ami a romániai magyarok ünnepe is, Klaus Iohannis se nem köszöntött senkit, se nem bizonygatta elkötelezettségét az etnikai kisebbséget jogainak védelme iránt.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.