Medvebűnözés
MTímea
2019. április 5. péntek, 14:32
Leegyszerűsítik az emberekre veszélyes vadállatok kilövését.

A vadászati törvény módosítására készül a PSD-ALDE: a tervezet értelmében az emberek életét veszélyeztető medvéket a környezetvédelmi minisztérium írásos engedélye nélkül is ki lehet majd lőni. A kezdeményezést csütörtökön iktatták a parlamentben, és

sürgősségi eljárásban fogják a honatyák elé terjeszteni.

A tervezetben átírták a vadászat fogalmának meghatározását, hogy ne minősüljön zsákmányejtésnek az, ha az emberek életét, testi épségét vagy javait veszélyeztető vadat cserkésznek be és távolítanak el, feltéve, ha ezt szakemberek végzik el. Az ártalmatlanítást humánus eszközökkel, a törvény által kötelezővé tett védelmi intézkedések tiszteletben tartásával végzi el a román csendőrség erre kiképzett egysége. A veszélyes nagyvadak megölését a védelmi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági ügyekben illetékes szakemberek végzik a lakott övezetekben, külterületen pedig a vadászok és az erdőgazdálkodásért felelős illetékesek hatásköre beavatkozni – szerepel a törvénymódosításban.

Változtatnának a személyi sérülések esetén az áldozatok számára megítélt kárpótlási eljáráson is.

Egyrészt az állam kifizeti a kórházi költségeket, halállal végződött támadás esetén a temetés költségeit. Az ideiglenesen munkaképtelenné vált áldozatoknak jövedelmet biztosít a felépülésig. Másrészt az áldozatok erkölcsi kártérítésre is jogosultak lesznek, melynek összegét annak függvényében állapítják meg, hogy az illető mennyi ideig vált képtelenné a munkára. Elhalálozás esetén az áldozat családja egy minimálbérnek megfelelő összeget kap egészen a nyugdíjkorhatárig.

A tervezet arra is kitér, hogy ha egy gépkocsivezető elüt egy közútra tévedő vadállatot, akkor az útkezelő kártérítést fizethet, de csak akkor, ha elmulasztotta kitenni a vadakra figyelmeztető táblát. 

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.