Fotó forrása: Facebook | Adrian Dohotaru
Lakhatási jog
MTímea
2019. április 2. kedd, 18:30
A szamosfalvai református egyházközség öt évet várt arra, hogy a lakók elköltözzenek, többet nem hajlandó várni.

Kedd reggel Kolozsvár peremén, a szamosfalvai Vlad Țepeș utcában 25 személyt lakoltattak ki egy olyan ingatlanból, melyet 2013-ban szolgáltattak vissza a helyi református egyházközségnek. Mivel az ott élők öt évre szóló szerződéssel rendelkeztek, amit az önkormányzattal kötöttek meg, az egyházközség megvárta, hogy járjanak le a szerződések, majd egy ítéletvégrehajtó és a csendőrség segítségét igénybe véve

kedden nekiláttak az öt lakrészes ingatlan kiürítéséhez.

Csakhogy a lakosok számára nem ajánlott fel semmilyen átmeneti megoldást az önkormányzat, az ügyben illetékes Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság képviselői még csak meg sem jelentek a helyszínen. Mint kiderült, senki nem értesítette őket, pedig a végrehajtónak kötelessége lett volna bejelenteni az akciót.

A Vlad Țepeș utcában egyedül néhány civil szervezet képviselője és pár emberi jogi aktivista jelent meg, akik védelmükbe vették a költözésre kényszerített lakókat – köztük kiskorúakat, betegeket és mozgásban korlátozott személyeket –, próbáltak haladékot kérni a jelen lévő református lelkipásztortól, Péntek Mártontól, sikertelenül.

A lelkészt számon kérték, miért nem hagyja a lakosokat ott lakni, míg nem találnak megoldást,

a keresztényi szeretetre hivatkoztak, de Péntek elmondta, ő az egyház érdekeit tartja szem előtt.  

Szintén a civilek közvetítettek az önkormányzat és a lakosok között, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára, és találjanak számukra átmeneti szálláshelyet. A megoldás még folyamatban van, mert időközben városi tanácsülés kezdődött, ahová a civilek is elmentek, hogy ismertessék az elöljárókkal a helyzetet. Adrian Dohotaru parlamenti képviselő elmondása szerint mind Emil Boc polgármesterrel, mind Oláh Emese alpolgármesterrel egyeztettek, és ígéretet kaptak arra, hogy találnak átmeneti szálláshelyet a most kilakoltatott személyeknek. 

A lakók tíz éve folyamodtak először szociális lakásokhoz,

de mivel túl kevés a lakás és túl sok a jelentkező – legalább négyszázan várnak szociális lakásra –, esélytelen a helyzetük. Főleg, hogy a kritériumok rendkívül szigorúak, és éppen azoktól veszi el a lakhatási lehetőséget, akik a legjobban rá vannak szorulva.

Az önkormányzat azzal próbálkozik, hogy az országban elsőként egy lakbértámogatási rendszert építsen ki a hasonló helyzetű rászorulók számára, de a valóság azt mutatja, hogy egyetlen tulajdonos sem fogad be szívesen roma származásúakat, még akkor sem, ha az önkormányzat garanciát vállal a bérleti díj kifizetésére. Az egyetlen megoldás a szociális lakások építése lenne.

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.