Illusztráció: az egyik törölt Faacebook-oldal
Fake Anti Fake News
szabot
2019. március 7. csütörtök, 22:02
Hamis és valódi felhasználói profilok szervezetten nyomták a PSD-propagandát.

137 brit és román felhasználót, oldalt és csoportot törölt a Facebookról és az Instagramról a Facebook biztonsági csapata, mert álhíreket terjesztettek, jelentette be csütörtökön a csapat főnöke, Nathaniel Gleicher. A Gleichert kérdező HotNews.ro közölte egyik illusztráció szerint ráadásul az egyik oldalnak pont Anti Fake News volt a neve.

Romániából 26 felhasználói profilt, négy Facebook-oldalt és egy csoportot törölt a cég, mert ezek hálózatban terjesztettek félrevezető és álhíreket. A felhasználói profilok között volt hamis, és volt valódi is, amelyeket a PSD-hez közel állók hoztak létre, mondta Gleicher. 

Híroldalakhoz hasonlókat hoztak létre, de elfogultan PSD-támogató tartalmakat osztottak meg, miközben mindent megtettek, hogy a saját identitásukat elrejtsék. A cég viszont kiderítette, hogy ennek a tevékenységnek egy része a kormányzó PSD egyik emberéhez köthető, nyilatkozta Gleicher a HotNews.ro-nak.

Ezeknek a felhasználóknak összesen 1500 követője volt, a megosztott tartalmakat pedig Facebook-hirdetésben is népszerűsítették. Erre hat év alatt összesen 650  dollárt költöttek, az első ilyen hirdetés ugyanis 2013-ból származik, az utolsó 2019-ből.

A felhasználói profilok törléséig a Facebook fokozatosan jut el. Először automatikus rendszerek jelzik, ha furcsa viselkedést észlelnek, majd ezeket a Facebook civil szervezetekkel és független nyomozókkal ellenőrizteti.

A biztonsági szakember igennel válaszolt a HotNews kérdésére, miszerint kiemelten foglalkoznak Romániával az év végi elnökválasztás miatt, és új eszközöket is bevetnek a politikai hirdetések és forrásaik hitelességének megállapítására.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.