Restitúció: a román kormány futószalagon fizet két millió eurót

Természetesen nem önszántából, Strasbourg kötelezi erre.
Hirdetés

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert továbbra is fittyet hány a magántulajdon sérthetetlenségére, és nem biztosít olyan törvényeket, melyek megkönnyítenék a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását. Közel húsz perben hozott ítéletet a strasbourgi bíróság, mintegy 2 731 000 euró kártérítés kifizetésére kötelezve a román államot.

A bíróság megállapította, hogy a 2013/165-ös jogszabály nem biztosítja megfelelő hatékonysággal a magánszemélyek által benyújtott visszaszolgáltatási kérelmek elbírálását. Ezt a törvényt szintén az EJEB nyomására, 2010-ben alkotta meg és 2013-ban helyezte hatályba Románia, miután több mint háromezer, a visszaszolgáltatás ütemével és a megítélt kárpótlással elégedetlen panaszos feljelentette Strasbourgban.

A Magántulajdonért Egyesület közleménye szerint a mai döntés ismét bebizonyította: a román állam nem érti meg, hogy a nemzetközi egyezmények, beleértve az általa is ratifikált Emberi Jogok Európai Egyezményét, rá is vonatkoznak. A hatóságok megtesznek mindent azért, hogy késleltessék a restitúciót vagy csökkentsék a kárpótlás értékét, és ezen nem változatott a 2013/165-ös számú törvény sem.

Hirdetés