Fotó: Facebook |Legendarium
nem mese
papmeli
2019. február 22. péntek, 17:28
Minden magyarlakta régiónak lett saját legendáriuma.

Felbuzdulva a székely legendákat övező sikeren az egész Kárpát-medencére kiterjeszti múltmentő tevékenységét a Székelyföldi Legendárium. A székelyföldi mondákat csokorba gyűjtő csapat most valamennyi magyarlakta régió mondáit szedte össze határon innen és túl, és adja a gyerekek kezébe.

A kezdetben ezerre becsült, majd 1300-ra duzzadt legenda öt kötetet tesz ki: Erdély külön kötetet kapott, de a magyarországi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki, horvátországi, valamint őrvidéki és muravidéki mondák is megőrződtek az utókor számára. A próbanyomás már megtörtént.

Fazakas Szabolcs ötletgazda szerint az öt kötet tíz év munkájának gyümölcse. A legendákat a helyi néprajzosok gyűjtötték össze, majd a székely csapat rendezi sajtóprés alá. A mondák szereplőit Márton Zoltán grafikus álmodja meg, színezésüket Deák Attila, a kötetek grafikai szerkesztését Széles Ferenc végzi.

A hiánypótló kötetek iránt már most, megjelenés előtt óriási az érdeklődés határon innen és túl.

comments powered by Disqus
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.
Mindkét alakulatnak érdekében állt, hogy a szenátus megvétózza a kétfordulós polgármester-választás visszaállítását.
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Klaus Iohannis előállt és bejelentett.
Egzotikus figura, mégis a miénk: a török apától, magyar anyától származó író-filmrendező karrierje Egyiptomban teljesedett ki. Most film készült róla.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.