Fotó: Facebook |Borvizek Útja Központ, Málnásfürdő
régi szép idők
papmeli
2019. február 19. kedd, 14:07
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.

Tíz évig épült, de még mindig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Borvíz Útja projekt. Hiába győztek le számos bürokratikus akadályt és épültek ki európai uniós támogatással a szép új székelyföldi gyógyfürdők, kiderült, hogy Háromszéken például nem vonzanak elegendő vendéget.

Erre Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke hívta fel a figyelmet, aki szerint új megoldásokat keresnek a turisták nélküli turisztikai létesítmények minél hatékonyabb és jövedelmezőbb kihasználására. Öt év működés alatt ugyanis kiderült, hogy

a bölöni, előpataki, málnásfürdői és oltszemi gyógyfürdők és kezelőközpontok nem termelik meg a fenntartásukhoz szükséges pénzt.

Ezeket annak idején azzal a nem titkolt céllal hozták létre, hogy felélesszék az egykor méltán népszerű székelyföldi fürdőkultúrát. Jelenleg egy társulás üzemelteti ezeket, melyet a Kovászna megyei tanács mellett az Aquasic Egyesület és megyei turisztikai fejlesztési egyesület alkot, miközben az épületek a helyi önkormányzatok tulajdonában vannak.

Épp emiatt született az ötlet, hogy teljes egészében helyben kellene működtetni őket, és az említett egyesületi háttér helyett a fürdők alkalmazottai a polgármesteri hivatal alkalmazásában kellene álljanak.

Egyedül a Szentkatolna községhez tartozó Hatolyka fürdője maradna továbbra is a turisztikai egyesület szárnya alatt, itt ugyanis szén-dioxidos kezeléseket is végeznek, amihez szakemberi felügyeletre van szükség. Grüman Róbert hangsúlyozta, sok turista felkereste már az említett fürdőket,

összesen átlagban 20 ezer látogató fordult meg bennük évente.

Azt remélik, hogy a jövőben még többen kapnak kedvet a gyógyfürdőkhöz, ugyanis a cél az lenne, hogy hatásukra fellendüljön a faluturizmus a falvakban, panziók, éttermek nyíljanak.

A szóban forgó fürdők 2011-2014 között épültek a Borvizek Útja projekt keretében, a számos buktatóval járó program az egykori székelyföldi fürdőhelyek felélesztését, a gyógykezelésre is alkalmas borvizek minél hatékonyabb kihasználását célozta. Ennek keretében nem csak felújították uniós támogatással a korábbi feredőket, új medencéket, törökfürdőket alakítottak ki, de szaunát, fitnesztermet és szabadidős tevékenységeknek alkalmas tereket is létrehoztak.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?