fotó: Riti József Attila
viszlát és kösz a gólokat!
Szerző: Boros Miklós
2019. február 19. kedd, 13:22
Hérakleitosz kritikai értelmezésével próbálkoznak a vasutasok.

„Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba” – mondta Epheszoszi Hérakleitosz, az i. e. 6. században élt görög bölcs. Dehogynem, gondolhatták a CFR focicsapatának vezetői, akik immár másodszor menesztették úgy Toni Conceição edzőt (fotónkon balra), hogy a portugál tréner a Liga 1 első helyén állt a csapattal.

António Conceição da Silva Oliveira 2009 tavaszán került először a CFR-hez, abban az évben Román Kupát és Szuperkupát is nyert a csapattal, majd novemberben, 13 forduló után Pászkány Árpád akkori tulajdonos lecserélte őt az olasz Andrea Mandorlinire. Egy Astra Ploieşti elleni győztes meccs (1-0) után, amikor a csapat, pontegyenlőségben ugyan a Steauával és a FC Vaslui-jal, de vezette a bajnokságot. Igaz, Conceição vesztét elsősorban az Európa Liga csoportkörében elszenvedett vereségek okozták.

A portugál tavaly júliusban immár harmadszor lett a CFR edzője

(másodszor a 2015–2016-os szezonban volt, nyert is egy újabb Román Kupát, de akkor ő maga nem kívánt szerződést hosszabbítani az éppen csődvédelem alatt álló klubbal), Edward Iordănescu alig három meccses működése után. Az Európa Ligában beleszaladt ugyan egy súlyos kettős pofonba a luxemburgi Dudelange ellen (0-2 és 2-3), ugyanakkor a bajnokságot ugyanolyan magabiztosan uralta, mint az előző szezonban Dan Petrescu.

A karácsony előtti FCSB-verés és a téli szünet hatpontos előnye után februárban nem tudott újra felpörögni a csapat, két hazai döntetlen (1-1 a Hermannstadt és az Astra ellen) között Craiován simán kikapott 2-0-ra a CFR. És bár így is megmaradt még három pont az előnyből, a közismerten türelmetlen, hirtelen felindulásból döntő romániai futballvezérek fellegvári megjelenése így is megpecsételte Conceição sorsát.

Bár vasárnap még a CFR edzőjeként nézte meg Medgyesen a Gaz Metan–Sepsi OSK meccset, hiszen a jövő héten a kupában és a bajnokságban is találkozik a szentgyörgyiekkel a vasutascsapat,

hétfő este megkapta az elbocsájtó szép üzenetet.

Harminc meccsen 17 győzelem, 9 döntetlen és 4 vereség (a bajnokságban 13-8-2) kevés volt a folytatáshoz.

Utód egyelőre nincs, ideiglenesen Alin Minteuan, a Liga 3-ban szereplő tartalékcsapat edzője készíti fel a CFR-t a szombat esti, Poli Iasi elleni idegenbeli mérkőzésre. A bukaresti sajtó Petrescu és Iordănescu visszatéréséről is spekulált, de a szintén portugál José Peseiro, valamint Sepsit irányító Eugen Neagoe nevét is bedobta a szokásos pletykák közé.

Conceição így is történelmet írt, három mandátumát összeadva  a 2000-es években ő ült a legtöbb meccsen (90) a CFR kispadján. Az első osztályban összesen 67 meccs jutott neki, ennél több (154) csak a fellegvári stadion névadójának, dr. Constantin Rădulescunak van a CFR-nél.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29995
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.