Fotó forrása: IICCMER
Eltemetett múlt
Timi
2019. február 18. hétfő, 17:43
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.

Felhívást tettek közzé a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICCMER) kutatói azok számára, akik biztosan tudják, hogy valamelyik felmenőjük politikai fogoly volt a peripravai (Tulcea megye) munkatáborban vagy az aknavásári (Bákó megye) börtönben. Az intézet mindeddig 53 politikai fogoly holttestét ásta ki, az áldozatokról csak annyit tudnak, hogy 40 Peripraván, 13 Aknavásáron raboskodott.

Ennyi ismerettel a iași-i és a bukaresti igazságügyi orvostani intézetnél őrzött földi maradványok azonosítására az egyetlen esély a DNS-teszt maradt. A költségek megtérítését az állam biztosítja, de ahhoz, hogy egyáltalán nekifogjanak a vizsgálatoknak, arra van szükség, hogy a hozzátartozók leadják a DNS-mintáikat és ezeket összehasonlítsák a maradványokból vett genetikai anyaggal. Ha sikerül azonosítani a holttesteket, végre a hozzátartozók tisztességgel eltemethetik az egykori politikai foglyokat. Az érintettek keressék fel a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló Intézet munkatársait, vagy lépjenek kapcsolatba közvetlenül a holttestek kiásásáért felelős régésszel, Gheorghe Petrovval (telefonszám: 0721 400 396).

A 2015-ben alapított IICCMER a kommunista rezsim berendezkedése idején meggyilkolt ellenállók, politikai foglyok hamvainak felkutatásááért felel, szorosan együttműködve a katonai főügyészséggel. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29984
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.