Illusztráció | Főtér.ro
hiánygazdaság?
szabot
2019. február 14. csütörtök, 17:05
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Míg a nagyobbik kormánypártból, a PSD-ből kivált képviselők alapította Pro Románia Párt nem szavazza meg a 2019-es állami költségvetést, ami tegnap és ma ment át a parlamenti bizottságokon, addig az RMDSZ elnöke ma azzal rukkolt elő, hogy ha a plénumbeli szavazásig, azaz holnapig nem változik meg a büdzsé, akkor az RMDSZ parlamenti frakciói megszavazzák
 
Az RMDSZ honatyáinak száma pedig meghaladja a Pro Románia Párt és a PSD között mostanában gyakran ingázó képviselők számát, amely ingázás miatt megroggyant a kormánykoalíció képviselőházi többsége.
 
Kelemen szerint az RMDSZ azért szavazza meg a büdzsét, mert
  • a kompenzációs mechanizmusok révén egyetlen önkormányzat sem marad finanszírozás nélkül;
  • a megyei önkormányzatok számára sikerült megnövelni a helyi önkormányzatok költségvetésének kiegyensúlyozására biztosított forrásokat, akárcsak a megyei utak javítására szánt összegeket;
  • megnégyszerezte az észak-erdélyi autópálya kivitelezésére tervezett összeget (164 millió lej helyett 702 millió);
  • lesz pénz jelentős kórházi befektetésekre Kovászna, Maros, Szilágy és Hargita megyében,
  • a marosvásárhelyi repülőtér további korszerűsítésére és a brassói repülőtér megépítésére,
  • valamint a magyar pedagógus-továbbképző központ irodáinak létrehozására Csíkszeredában és Kolozsváron.

Tragikusnak, az eddigi leggyengébb költségvetésnek nevezte az ideit

a máramarosi Kapnikbánya PSD-s polgármestere, Vladimir Petruţ. Felszólítja a kormánypárti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2019-es katasztrofális költségvetést, mert az csődbe viszi az önkormányzatokat, és el is magyarázza, hogy miért – Kapnikbánya példáján.
 
Vladimir Petruţ szerint a kormány arra bazíroz, hogy az önkormányzatoknak 8 százalékkal több adóbevételük lesz idén, mint tavaly. Csakhogy Kapnikbánya büdzséjébe a tavaly tervezettnek is csak a 80 százaléka folyt be, vagyis a kormány azt hiszi, a település 28 százalékkal meg tudja emelni egy év alatt az adóbevételeit.
 
Mindeközben az önkormányzatokra terhelte a szociális ellátásnak eddig a kormány által viselt kiadásait, ami Kapnikbánya esetében 30 százalékkal növeli meg a település évi kiadását. Vladimir Petruţ egy az egyben kijelentette, hogy nem fogják tudni alkalmazni a költségvetést tartalmazó törvényt, azt sem tudja, miből fizetik ki a hivatal rezsijét, hacsak nem rúgnak ki hét alkalmazottat a hivatal 14 munkatársa közül.
 
A két százalékos különadókat bevezető 114-es kormányrendelet se vidította fel a polgármestert, mert a gáz- és villanyszolgáltató már szólt a hivatalnak, hogy emiatt 2 százalékkal drágítja a hivatallal kötött szerződésbeli szolgáltatások árát is.
 

Az RMDSZ polgármesterei közül eddig Kereskényi bírálta egyedül a büdzsét,

és pont azért, amiért a többi polgármester is: a beígért kompenzálásokkal együtt sem látják, hogyan fedezhetőek azok a plusz kiadások, amit a kormány rájuk rótt. Ezért a polgármester a Facebookon fakadt ki, de még előtte a Szövetség Szatmár megyei képviselőinek is, nyilatkozta a Maszol.ro-nak, de azok sem tudták eloszlatni az aggodalmait azzal együtt sem, hogy az RMDSZ kialkudta módosítások miatt a büdzsé mostani változata sokkal jobb, mint amit a pénzügyminisztérium két hete közzétett.
 
A város szerinte eleve 11,14 millió lejes mínusszal indítja a 2019-es költségvetési évet, a hiányt pedig – mint minden nagyváros – csakis a beruházások visszafaragásával tudja pótolni.
 
 
Ha mégsem érné a széle a hosszát, a települések kötelező kiadásai a realizálható bevételeket, akkor az illető település kormányzati támogatást kap az áfabevételekből, igyekezett nyugtatni a kedélyeket a Maszol oldalán Erdei-Dolóczki István képviselő, aki persze garanciát erre nem tudott vállalni.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29942
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.