Illusztráció | Főtér.ro
hiánygazdaság?
szabot
2019. február 14. csütörtök, 17:05
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Míg a nagyobbik kormánypártból, a PSD-ből kivált képviselők alapította Pro Románia Párt nem szavazza meg a 2019-es állami költségvetést, ami tegnap és ma ment át a parlamenti bizottságokon, addig az RMDSZ elnöke ma azzal rukkolt elő, hogy ha a plénumbeli szavazásig, azaz holnapig nem változik meg a büdzsé, akkor az RMDSZ parlamenti frakciói megszavazzák
 
Az RMDSZ honatyáinak száma pedig meghaladja a Pro Románia Párt és a PSD között mostanában gyakran ingázó képviselők számát, amely ingázás miatt megroggyant a kormánykoalíció képviselőházi többsége.
 
Kelemen szerint az RMDSZ azért szavazza meg a büdzsét, mert
  • a kompenzációs mechanizmusok révén egyetlen önkormányzat sem marad finanszírozás nélkül;
  • a megyei önkormányzatok számára sikerült megnövelni a helyi önkormányzatok költségvetésének kiegyensúlyozására biztosított forrásokat, akárcsak a megyei utak javítására szánt összegeket;
  • megnégyszerezte az észak-erdélyi autópálya kivitelezésére tervezett összeget (164 millió lej helyett 702 millió);
  • lesz pénz jelentős kórházi befektetésekre Kovászna, Maros, Szilágy és Hargita megyében,
  • a marosvásárhelyi repülőtér további korszerűsítésére és a brassói repülőtér megépítésére,
  • valamint a magyar pedagógus-továbbképző központ irodáinak létrehozására Csíkszeredában és Kolozsváron.

Tragikusnak, az eddigi leggyengébb költségvetésnek nevezte az ideit

a máramarosi Kapnikbánya PSD-s polgármestere, Vladimir Petruţ. Felszólítja a kormánypárti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2019-es katasztrofális költségvetést, mert az csődbe viszi az önkormányzatokat, és el is magyarázza, hogy miért – Kapnikbánya példáján.
 
Vladimir Petruţ szerint a kormány arra bazíroz, hogy az önkormányzatoknak 8 százalékkal több adóbevételük lesz idén, mint tavaly. Csakhogy Kapnikbánya büdzséjébe a tavaly tervezettnek is csak a 80 százaléka folyt be, vagyis a kormány azt hiszi, a település 28 százalékkal meg tudja emelni egy év alatt az adóbevételeit.
 
Mindeközben az önkormányzatokra terhelte a szociális ellátásnak eddig a kormány által viselt kiadásait, ami Kapnikbánya esetében 30 százalékkal növeli meg a település évi kiadását. Vladimir Petruţ egy az egyben kijelentette, hogy nem fogják tudni alkalmazni a költségvetést tartalmazó törvényt, azt sem tudja, miből fizetik ki a hivatal rezsijét, hacsak nem rúgnak ki hét alkalmazottat a hivatal 14 munkatársa közül.
 
A két százalékos különadókat bevezető 114-es kormányrendelet se vidította fel a polgármestert, mert a gáz- és villanyszolgáltató már szólt a hivatalnak, hogy emiatt 2 százalékkal drágítja a hivatallal kötött szerződésbeli szolgáltatások árát is.
 

Az RMDSZ polgármesterei közül eddig Kereskényi bírálta egyedül a büdzsét,

és pont azért, amiért a többi polgármester is: a beígért kompenzálásokkal együtt sem látják, hogyan fedezhetőek azok a plusz kiadások, amit a kormány rájuk rótt. Ezért a polgármester a Facebookon fakadt ki, de még előtte a Szövetség Szatmár megyei képviselőinek is, nyilatkozta a Maszol.ro-nak, de azok sem tudták eloszlatni az aggodalmait azzal együtt sem, hogy az RMDSZ kialkudta módosítások miatt a büdzsé mostani változata sokkal jobb, mint amit a pénzügyminisztérium két hete közzétett.
 
A város szerinte eleve 11,14 millió lejes mínusszal indítja a 2019-es költségvetési évet, a hiányt pedig – mint minden nagyváros – csakis a beruházások visszafaragásával tudja pótolni.
 
 
Ha mégsem érné a széle a hosszát, a települések kötelező kiadásai a realizálható bevételeket, akkor az illető település kormányzati támogatást kap az áfabevételekből, igyekezett nyugtatni a kedélyeket a Maszol oldalán Erdei-Dolóczki István képviselő, aki persze garanciát erre nem tudott vállalni.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29942
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.