Pályára állva
béel
2019. február 14. csütörtök, 08:04
A végén még elkészül.

Szinte csodaszámba menő eseményről számoltak be autósok, akik az észak-erdélyi autópálya megépítésre váró Bihar megyei szakaszának országhatár és Bihar község között része közelében haladtak el: a valamivel több mint öt kilométeres szakasz megépítését elnyerő cégcsoport kavicsszállító kamionjai miatt kocsisorok alakultak ki a 19-es főút Bihar és Kügypuszta közötti szakaszán.

Beniamin Rus, a kivitelező Selina-Trameco tulajdonosa a Jurnal Bihorean című nagyváradi román lapnak elmondta: jelenleg az építőtelep kialakításán dolgoznak.

A szerződést még tavaly aláírták, az építési engedély is megvan, a végleges tervek elkészültéig pedig olyan munkafázisokat végeznek el, amilyeneket addig lehet. Így elkezdték felhalmozni az építőanyagot, raktárakat építenek, és elkezdik az alapozási munkálatokat a sztráda nyomvonalán.

Azt is elmondta, elméletileg nem lehetetlen, hogy – mint ahogy azt néhány napja Rovana Plumb ügyvivő közlekedési miniszter jelezte – még idén elkészüljön az 5,35 kilométeres szakasz, de azért inkább ne erre készüljünk.

Mint ismeretes, ez a kis szakasz elsősorban a nagyváradiak és a környék településeinek lakói számára fontos, ugyanis ez a szakasz kapcsolódik a határ túloldalán jövőre elkészülő M4-es autópályához, ami – ha időben megépül a nagyváradi felhajtó – bekapcsolja a várost az európai autópálya-hálózatba.

Amúgy a másik két – jóval hosszabb – Bihar megyei szakasz sorsa még bizonytalan: a második szakasz építését is ez a konzorcium nyerte el, de a vetélytársak óvásai miatt elhúzódik az építkezés, a harmadik szakasz kivitelezőjét pedig még ki sem választották.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29935
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.