Pályára állva
béel
2019. február 14. csütörtök, 08:04
A végén még elkészül.

Szinte csodaszámba menő eseményről számoltak be autósok, akik az észak-erdélyi autópálya megépítésre váró Bihar megyei szakaszának országhatár és Bihar község között része közelében haladtak el: a valamivel több mint öt kilométeres szakasz megépítését elnyerő cégcsoport kavicsszállító kamionjai miatt kocsisorok alakultak ki a 19-es főút Bihar és Kügypuszta közötti szakaszán.

Beniamin Rus, a kivitelező Selina-Trameco tulajdonosa a Jurnal Bihorean című nagyváradi román lapnak elmondta: jelenleg az építőtelep kialakításán dolgoznak.

A szerződést még tavaly aláírták, az építési engedély is megvan, a végleges tervek elkészültéig pedig olyan munkafázisokat végeznek el, amilyeneket addig lehet. Így elkezdték felhalmozni az építőanyagot, raktárakat építenek, és elkezdik az alapozási munkálatokat a sztráda nyomvonalán.

Azt is elmondta, elméletileg nem lehetetlen, hogy – mint ahogy azt néhány napja Rovana Plumb ügyvivő közlekedési miniszter jelezte – még idén elkészüljön az 5,35 kilométeres szakasz, de azért inkább ne erre készüljünk.

Mint ismeretes, ez a kis szakasz elsősorban a nagyváradiak és a környék településeinek lakói számára fontos, ugyanis ez a szakasz kapcsolódik a határ túloldalán jövőre elkészülő M4-es autópályához, ami – ha időben megépül a nagyváradi felhajtó – bekapcsolja a várost az európai autópálya-hálózatba.

Amúgy a másik két – jóval hosszabb – Bihar megyei szakasz sorsa még bizonytalan: a második szakasz építését is ez a konzorcium nyerte el, de a vetélytársak óvásai miatt elhúzódik az építkezés, a harmadik szakasz kivitelezőjét pedig még ki sem választották.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29935
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.