szabot
2019. február 13. szerda, 22:05
Főműsoridőben vonják vissza a tőzsdét év végén lemészároló különadókat. Vagy nem.

Határozottan zavar van a kormánykoalíciós erőben: valami nagyon nem stimmel a tavalyi év végén rettentő sürgősen elfogadott különadókkal. Amelyeket azért kellett ripsz-ropsz, sürgősségi kormányrendelettel bevezetni, hogy január elsejétől már ki is lehessen vetni őket a banki, az energetikai, a távközlési és a szerencsejáték szektorra.

A banki aktívákra a ROBOR nagyságától függően kivetett, úgynevezett kapzsisági adót visszavonják vagy legalábbis elhalasztják az életbe léptetését, de mindenképp megnézik, nem lehetne-e másként számítani a ROBOR-t, a bankközi kamatot, jelentette be ma délután Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, a kisebbik kormánypárt elnöke.

Amikor ezzel szembesítették Eugen Teodorovici-ot a Digi24 hírtelevízió ma esti élő adásában, Teodorovici láthatóan meglepődött, majd gyorsan és furcsán kimagyarázta: a koalíció nem ragaszkodik semmilyen gazdasági intézkedéséhez, még ha az már törvényerőre is emelkedett, bármikor újra lehet tárgyalni, ha a gazdasági szereplők, jelen esetben a bankok azt szeretnék. 

A különadók sorsáról majd a koalíciós ülésen tárgyalnak, mondta a pénzügyminiszter, aki szemmel láthatóan nem tudta, hogy a kormány vissza készülne vonni őket.

A legmeglepőbb állítása azonban az volt, hogy a különadók esetleges visszavonása nem rengetné meg a célegyenesbe fordult költségvetést (pénteken fogadja el a parlament), mert nem is számoltak velük költségvetési bevételként. 

Hatásuk a büdzsére konkrétan nulla lej, fogalmazott Teodorovici, legalábbis a bankokra és az energetikai vállalatokra kivetett különadóknak. Egyedül a szerencsejátékot űző cégekre kivetett "szenvedélyadó" jelenik meg a büdzsében körülbelül 100 millió eurós bevételként, mondta a pénzügyminiszter.

Akár kivetik a kapzsisági adót, akár nem, a híre december végén már elvitte a Bukaresti Értéktőzsde egész évi nyereségét.

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.