szabot
2019. február 13. szerda, 22:05
Főműsoridőben vonják vissza a tőzsdét év végén lemészároló különadókat. Vagy nem.

Határozottan zavar van a kormánykoalíciós erőben: valami nagyon nem stimmel a tavalyi év végén rettentő sürgősen elfogadott különadókkal. Amelyeket azért kellett ripsz-ropsz, sürgősségi kormányrendelettel bevezetni, hogy január elsejétől már ki is lehessen vetni őket a banki, az energetikai, a távközlési és a szerencsejáték szektorra.

A banki aktívákra a ROBOR nagyságától függően kivetett, úgynevezett kapzsisági adót visszavonják vagy legalábbis elhalasztják az életbe léptetését, de mindenképp megnézik, nem lehetne-e másként számítani a ROBOR-t, a bankközi kamatot, jelentette be ma délután Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, a kisebbik kormánypárt elnöke.

Amikor ezzel szembesítették Eugen Teodorovici-ot a Digi24 hírtelevízió ma esti élő adásában, Teodorovici láthatóan meglepődött, majd gyorsan és furcsán kimagyarázta: a koalíció nem ragaszkodik semmilyen gazdasági intézkedéséhez, még ha az már törvényerőre is emelkedett, bármikor újra lehet tárgyalni, ha a gazdasági szereplők, jelen esetben a bankok azt szeretnék. 

A különadók sorsáról majd a koalíciós ülésen tárgyalnak, mondta a pénzügyminiszter, aki szemmel láthatóan nem tudta, hogy a kormány vissza készülne vonni őket.

A legmeglepőbb állítása azonban az volt, hogy a különadók esetleges visszavonása nem rengetné meg a célegyenesbe fordult költségvetést (pénteken fogadja el a parlament), mert nem is számoltak velük költségvetési bevételként. 

Hatásuk a büdzsére konkrétan nulla lej, fogalmazott Teodorovici, legalábbis a bankokra és az energetikai vállalatokra kivetett különadóknak. Egyedül a szerencsejátékot űző cégekre kivetett "szenvedélyadó" jelenik meg a büdzsében körülbelül 100 millió eurós bevételként, mondta a pénzügyminiszter.

Akár kivetik a kapzsisági adót, akár nem, a híre december végén már elvitte a Bukaresti Értéktőzsde egész évi nyereségét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29934
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.