Tértánc a Szent István-napi néptánctalálkozón | Fotó: Archívum
Legyen tánc!
Timi
2019. február 13. szerda, 20:11
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.

Már idén ősztől beindulhat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán a néptáncművészeti szak, mely új távlatokat nyit az erdélyi néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás számára.

A Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával közösen megálmodott szak

  • lehetőséget teremtene a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára a fejlődésre,
  • biztosítaná a megfelelően képzett utánpótlást a hivatásos magyar néptáncegyütteseknek, melyekből Romániában jelenleg öt működik,
  • ugyanakkor az iskolákban zajló táncoktatásnak is lendületet adna a szakképzett táncpedagógusokkal.

Már elkezdődött az ideiglenes működési engedély elnyerésének folyamata, remélhetőleg 2019 őszén fogadhatják az első iratkozókat a nappali tagozatos alapképzésre. Magas szintű elméleti és gyakorlati tudás mellett egyéb táncnyelveket és tánctechnikákat, mozgás- és előadó-művészeti ismereteket sajátíthatnak el a beiratkozók, és a szak elvégzésével táncművészként, táncpedagógusként helyezkedhetnek el.

Az említett három intézmény együttműködésében jönne létre a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett alapképzése, mely a már alkalmazásban levő hivatásos táncosokat szólítaná meg.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29933
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.