Boldog székelyek, szevasztok!
szabot
2019. február 12. kedd, 20:28
Mondja el, hogy érzi magát, és nyerjen wellness hétvégét. Természetesen Székelyföldön.

Hogyan nézne ki Erdély és ezen belül Székelyföld boldogságtérképe? Ezt mérik fel és rajzolják meg a Sapientia EMTE kutatói a budapesti ELTE Pozitív Pszichológia Tanszékével együtt, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

A felmérés eszköze egy online kérdőív, amit ide kattintva lehet kitölteni mintegy 10-12 perc alatt. A kérdőívet kitöltők között kétszemélyes wellness hétvégére szóló utalványt sorsolnak ki a kutatás lebonyolítói, amelyet a Bálványos Resortban (Grand Hotel Bálványos) lehet beváltani április hónap folyamán, áll a Sapientia mai közleményében. 

A székelyek lelkiállapotának felmérése globális trendbe illeszkedik: a polgári jólét fontos mutatójává vált az országok és népcsoportok mentális jóléte is. A GDP alakulása mellett egyre fontosabbá válik a Happy Planet Index vagy Social Progress Index eredményeinek országonkénti összehasonlítása.

Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pozitív Pszichológia kutatócsoportja 2016-ban és 2018-ban készítette el az ország boldogságtérképét internetes vizsgálat eredményei alapján. A legutóbbi eredményeket 2018-ban tették közzé, az ENSZ közgyűlése által a boldogság nemzetközi napjává nyilvánított március 20-án.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29913
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.