magyar-román
Szerző: Boros Miklós
2019. február 11. hétfő, 13:56
Nem kímélik egymást. És persze a magyar-román ellentétek sem hiányozhatnak.

Szombat este, néhány perccel este 10 előtt Sebastian Colţescu játékvezető lefújta a Sepsi OSK–Bukaresti Dinamo élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzést, amelyet 1-0-ra nyert meg a vendégcsapat. A közel ötezer néző hazament, nem is sejtve, hogy a meccs még két nappal később is folyatódik. Igaz, nem a zöld gyepen, hanem a sajtóban.

Az alaphangot Eugen Neagoe, a Sepsi edzője adta meg, aki már a meccs után a vendégek javára büntetőt ítélő bíró nyakába varrta csapata vereségét.

„Mindenki a Dinamót szeretné a play-offban látni. Esélyünk sem volt, túl kicsi csapat vagyunk, amely önerőből ért el a mezőny élére. Még van három meccsünk, de szerintem esélyünk sincs a felsőházi rájátszásra. Meglátják, milyen bíráskodások lesznek!! – mondta rögtön a meccs után Neagoe.  

Bokor: a Dinamót minden irányból tolják a rájátszásba

Az edző nyilatkozata még simán befért a Liga 1-ben megszokott, a meccsek feszültségét magán hordozó dühös nyilatkozatotok közé, de hétfőn a klubok vezetői jóval keményebb hangnem váltottak. Bokor János, a Sepsi sportigazgatója a Gazeta Sporturilornak adott interjújában azt mondta: „tudtuk, hogy Colțescu az első szellőre büntetőt ítél”. A szentgyörgyi sportigazgató szerint a téli szünetben a teljes román sajtó a 11. helyen álló Dinamóért aggódott, és velük foglalkozott, miközben a bukarestieket 11 ponttal megelőző, negyedik Sepsivel egyáltalán nem foglalkoztak. 

Bokor a Dinamo szurkolóinak viselkedését is szóba hozta, mondván, hogy a bukarestiek magyargyűlöletével szemben túl nagy a szövetség toleranciája. „Ha elsőre kapnak 50 ezer, másodjára százezer lejes büntetést, harmadjára pedig kizárják őket, akkor többé nem hoznak magukkal ilyen szurkolókat” – mondta Bokor.  

Az korábbi magyarellenes megnyilvánulások esetén visszafogottan vagy egyáltalán nem reagáló Sepsi OSK hétfőn kemény hangú közleményt adott aki, amely szerint bár a mérkőzés előtt külön felhívták a játékvezetők és szövetségi megfigyelők figyelmét a vendégszurkolók magyarellenes viselkedésére, ám ők a szabályok ellenére egyetlen ilyen esetben sem állították meg a mérkőzést. A háromszéki klub „megfelelő intézkedéseket” vár Román Labdarúgó-szövetségtől és a Profi Ligától.

David: húzzatok el az országból!

A bukaresti sportlap Alexandru Davidot, a Dinamo elnökét szembesítette Bokor kijelentéseivel, akinek válasza nagyjából ennyi volt: a Sepsi költözzön Magyarországra. „A Dinamo mögött 70 éves hagyománya áll, része a román nemzet szövetének, az ország legfontosabb klubja. Bokor úr, azt akarod, hogy a Sepsiről beszéljenek?” – kérdi David, aki szerint a szentgyörgyiek próbálják áldozatként feltüntetni magukat. A szurkolóik magyarelleneségét a szentgyörgyiekre fordítja vissza, akik szerinte a törvény által betiltott székely zászlókkal és himnusszal provokálják az ellenfeleket. „Hát, Bokor úr, az alkotmány első bekezdése kimondja hogy Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Bokor úr, zavar azon ország alkotmánya, amelynek polgára vagy? Akkor költözz el!” – harsogja David. 

Három fordulóval a Liga 1 alapszakaszának vége előtt a Sepsi OSK 33 ponttal a hatodik, a Dinamo 28 ponttal a tizedik helyen áll. A felsőházi rájátszásba az alapszakasz végén az első hat helyen álló csapat jut be. 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29891
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.