magyar-román
Szerző: Boros Miklós
2019. február 11. hétfő, 13:56
Nem kímélik egymást. És persze a magyar-román ellentétek sem hiányozhatnak.

Szombat este, néhány perccel este 10 előtt Sebastian Colţescu játékvezető lefújta a Sepsi OSK–Bukaresti Dinamo élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzést, amelyet 1-0-ra nyert meg a vendégcsapat. A közel ötezer néző hazament, nem is sejtve, hogy a meccs még két nappal később is folyatódik. Igaz, nem a zöld gyepen, hanem a sajtóban.

Az alaphangot Eugen Neagoe, a Sepsi edzője adta meg, aki már a meccs után a vendégek javára büntetőt ítélő bíró nyakába varrta csapata vereségét.

„Mindenki a Dinamót szeretné a play-offban látni. Esélyünk sem volt, túl kicsi csapat vagyunk, amely önerőből ért el a mezőny élére. Még van három meccsünk, de szerintem esélyünk sincs a felsőházi rájátszásra. Meglátják, milyen bíráskodások lesznek!! – mondta rögtön a meccs után Neagoe.  

Bokor: a Dinamót minden irányból tolják a rájátszásba

Az edző nyilatkozata még simán befért a Liga 1-ben megszokott, a meccsek feszültségét magán hordozó dühös nyilatkozatotok közé, de hétfőn a klubok vezetői jóval keményebb hangnem váltottak. Bokor János, a Sepsi sportigazgatója a Gazeta Sporturilornak adott interjújában azt mondta: „tudtuk, hogy Colțescu az első szellőre büntetőt ítél”. A szentgyörgyi sportigazgató szerint a téli szünetben a teljes román sajtó a 11. helyen álló Dinamóért aggódott, és velük foglalkozott, miközben a bukarestieket 11 ponttal megelőző, negyedik Sepsivel egyáltalán nem foglalkoztak. 

Bokor a Dinamo szurkolóinak viselkedését is szóba hozta, mondván, hogy a bukarestiek magyargyűlöletével szemben túl nagy a szövetség toleranciája. „Ha elsőre kapnak 50 ezer, másodjára százezer lejes büntetést, harmadjára pedig kizárják őket, akkor többé nem hoznak magukkal ilyen szurkolókat” – mondta Bokor.  

Az korábbi magyarellenes megnyilvánulások esetén visszafogottan vagy egyáltalán nem reagáló Sepsi OSK hétfőn kemény hangú közleményt adott aki, amely szerint bár a mérkőzés előtt külön felhívták a játékvezetők és szövetségi megfigyelők figyelmét a vendégszurkolók magyarellenes viselkedésére, ám ők a szabályok ellenére egyetlen ilyen esetben sem állították meg a mérkőzést. A háromszéki klub „megfelelő intézkedéseket” vár Román Labdarúgó-szövetségtől és a Profi Ligától.

David: húzzatok el az országból!

A bukaresti sportlap Alexandru Davidot, a Dinamo elnökét szembesítette Bokor kijelentéseivel, akinek válasza nagyjából ennyi volt: a Sepsi költözzön Magyarországra. „A Dinamo mögött 70 éves hagyománya áll, része a román nemzet szövetének, az ország legfontosabb klubja. Bokor úr, azt akarod, hogy a Sepsiről beszéljenek?” – kérdi David, aki szerint a szentgyörgyiek próbálják áldozatként feltüntetni magukat. A szurkolóik magyarelleneségét a szentgyörgyiekre fordítja vissza, akik szerinte a törvény által betiltott székely zászlókkal és himnusszal provokálják az ellenfeleket. „Hát, Bokor úr, az alkotmány első bekezdése kimondja hogy Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Bokor úr, zavar azon ország alkotmánya, amelynek polgára vagy? Akkor költözz el!” – harsogja David. 

Három fordulóval a Liga 1 alapszakaszának vége előtt a Sepsi OSK 33 ponttal a hatodik, a Dinamo 28 ponttal a tizedik helyen áll. A felsőházi rájátszásba az alapszakasz végén az első hat helyen álló csapat jut be. 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29891
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.