magyar-román
Szerző: Boros Miklós
2019. február 11. hétfő, 13:56
Nem kímélik egymást. És persze a magyar-román ellentétek sem hiányozhatnak.

Szombat este, néhány perccel este 10 előtt Sebastian Colţescu játékvezető lefújta a Sepsi OSK–Bukaresti Dinamo élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzést, amelyet 1-0-ra nyert meg a vendégcsapat. A közel ötezer néző hazament, nem is sejtve, hogy a meccs még két nappal később is folyatódik. Igaz, nem a zöld gyepen, hanem a sajtóban.

Az alaphangot Eugen Neagoe, a Sepsi edzője adta meg, aki már a meccs után a vendégek javára büntetőt ítélő bíró nyakába varrta csapata vereségét.

„Mindenki a Dinamót szeretné a play-offban látni. Esélyünk sem volt, túl kicsi csapat vagyunk, amely önerőből ért el a mezőny élére. Még van három meccsünk, de szerintem esélyünk sincs a felsőházi rájátszásra. Meglátják, milyen bíráskodások lesznek!! – mondta rögtön a meccs után Neagoe.  

Bokor: a Dinamót minden irányból tolják a rájátszásba

Az edző nyilatkozata még simán befért a Liga 1-ben megszokott, a meccsek feszültségét magán hordozó dühös nyilatkozatotok közé, de hétfőn a klubok vezetői jóval keményebb hangnem váltottak. Bokor János, a Sepsi sportigazgatója a Gazeta Sporturilornak adott interjújában azt mondta: „tudtuk, hogy Colțescu az első szellőre büntetőt ítél”. A szentgyörgyi sportigazgató szerint a téli szünetben a teljes román sajtó a 11. helyen álló Dinamóért aggódott, és velük foglalkozott, miközben a bukarestieket 11 ponttal megelőző, negyedik Sepsivel egyáltalán nem foglalkoztak. 

Bokor a Dinamo szurkolóinak viselkedését is szóba hozta, mondván, hogy a bukarestiek magyargyűlöletével szemben túl nagy a szövetség toleranciája. „Ha elsőre kapnak 50 ezer, másodjára százezer lejes büntetést, harmadjára pedig kizárják őket, akkor többé nem hoznak magukkal ilyen szurkolókat” – mondta Bokor.  

Az korábbi magyarellenes megnyilvánulások esetén visszafogottan vagy egyáltalán nem reagáló Sepsi OSK hétfőn kemény hangú közleményt adott aki, amely szerint bár a mérkőzés előtt külön felhívták a játékvezetők és szövetségi megfigyelők figyelmét a vendégszurkolók magyarellenes viselkedésére, ám ők a szabályok ellenére egyetlen ilyen esetben sem állították meg a mérkőzést. A háromszéki klub „megfelelő intézkedéseket” vár Román Labdarúgó-szövetségtől és a Profi Ligától.

David: húzzatok el az országból!

A bukaresti sportlap Alexandru Davidot, a Dinamo elnökét szembesítette Bokor kijelentéseivel, akinek válasza nagyjából ennyi volt: a Sepsi költözzön Magyarországra. „A Dinamo mögött 70 éves hagyománya áll, része a román nemzet szövetének, az ország legfontosabb klubja. Bokor úr, azt akarod, hogy a Sepsiről beszéljenek?” – kérdi David, aki szerint a szentgyörgyiek próbálják áldozatként feltüntetni magukat. A szurkolóik magyarelleneségét a szentgyörgyiekre fordítja vissza, akik szerinte a törvény által betiltott székely zászlókkal és himnusszal provokálják az ellenfeleket. „Hát, Bokor úr, az alkotmány első bekezdése kimondja hogy Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Bokor úr, zavar azon ország alkotmánya, amelynek polgára vagy? Akkor költözz el!” – harsogja David. 

Három fordulóval a Liga 1 alapszakaszának vége előtt a Sepsi OSK 33 ponttal a hatodik, a Dinamo 28 ponttal a tizedik helyen áll. A felsőházi rájátszásba az alapszakasz végén az első hat helyen álló csapat jut be. 

 

 

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.