Saját hang
gycsaba
2019. február 9. szombat, 18:45
Kitartás, alázat, tudatos építkezés – ezek a jelszavak az alig három éve működő Teddy Queen zenekarnál, melynek frontembere a befutási recept helyett elárulta, hogyan kell lépésről lépésre haladni a hangos erősítők világában.
Ambíciós trió ez a gyergyószentmiklósi Teddy Queen: 2016-ban még dobosuk szobájában próbálkoztak kedvenc dalaik feldolgozásával, azóta már hét saját dalt is megjelentettek, bemutatkoztak a fontosabb erdélyi fesztiválokon, érkeznek a magyarországi meghívások is, a repertoárjuk pedig folyamatosan bővül.
 
2017-ben részt vettek a legszebb erdélyi magyar dalt kereső vetélkedőn, ahol a Nem számít című daluk második helyezést ért el a fiatal zenekarok kategóriájában, de a közönségdíjat is ők zsebelték be. Időközben közösen turnéztak a magyarországi Esti Kornéllal és Junkie Jack Flash zenekarral, de felléphettek a Tankcsapda előtt is.
 
 
Az alternatív rock tájékán mozgó, (egyelőre) kizárólag magyar dalokkal jelentkező csapat már a 2019-et is erősen indította: új dallal jelentkeztek, felléptek a budapesti A38 hajó színpadán a (szintén Gyergyószentmiklósról indult) Bagossy Brothers Company előzenekaraként, s bár a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program keretében benyújtott pályázatuk az utolsó fordulóban kiesett, tele vannak tervekkel. Többek közt ezekről faggattuk a zenekar gitáros frontemberét, Fodor Lászlót. 
 
Amikor legutóbb, ősszel beszéltünk, a Teddy Queen épp alkotói vakációra készült. Egy ideig nem is nagyon koncerteztetek emiatt. Eredményes időszak volt? 
 
Úgy gondolom, hogy gyümölcsöző periódus volt. Azóta megjelent az Elszállni című dalunk, és a terveink szerint márciusban fog kijönni egy újabb kislemezünk, ami három ú dalt fog tartalmazni.
 
Nem lehet könnyű zenekart működtetni úgy, hogy mindhárman más városban laktok. Hogyan oldjátok meg az ebből fakadó problémákat? 
 
A kitartás a kulcsszó. Csóka (Csóka Lóránd basszusgitár/ének) Marosvásárhelyen informatikus, Gege (Péter Gellért dobos) gimnazista, matematika-informatika szakon tanul, én pedig egyetemista vagyok Kolozsváron, marketing szakos hallgatóként. A bázis továbbra is Gyergyószentmiklós, minden hétvégén hazautazunk próbálni, új dalokat írni, koncertekre készülni. 
 
Körvonalazódik már az első Teddy Queen lemez, vagy sok fiatal, feltörekvő zenekarhoz hasonlóan már nem hisztek a klasszikus albumformátumban, ezért kislemezek formájában fogtok új dalokkal jelentkezni? 
 
Lépésről lépésre tervezünk. A tavasszal megjelenő kislemezt konkrétan a beharangozója lesz az első, debütáló nagylemezünknek, amit várhatóan az idei év végén fogunk bemutatni. Az eddig megjelent hét dalunkon talán érezhető, hogy a zenekar egyfajta kísérletező, útkeresési fázisban volt, ezt a folyamatot jól dokumentálják ezek a felvételek. Egy ideje azonban megtaláltuk a magunk stílus-formuláját, ami úgy gondoljuk, hogy a legjobban illik hozzánk, és úgy érzem, hogy a márciusi kislemezünkre felkerülő dalok sokkal kiforrottabbak, felismerhetőbbek lesznek. A nagylemez ezt a folyamatot próbálja továbbvinni.
 
 
Az útkeresést az is jól mutatja, hogy megalakulásotok óta már nevet is változtattatok. Nem kis rizikót vállaltatok azáltal, hogy az Alteregót Teddy Queen-re cseréltétek. Bejött? 
 
Aggódtunk a névváltás pillanatában, hiszen egyre többen kezdték megjegyezni az Alteregó nevet, de mi úgy éreztük, a Teddy Queen hangzatosabb, erősebb, esztétikusabb. Úgy gondolom, hogy jól jöttünk ki a névváltoztatásból, és lépésről lépésre növelni tudjuk a táborunkat. 
 
Az első koncertetekre 2016 augusztusában került sor Gyergyószentmiklóson, az akkor még Retro-Bisztró nevet viselő klubban, azóta már a nagyobb erdélyi fesztiválokon is felléptetek, sőt, hasonszőrű magyarországi rendezvényekre is kaptok meghívásokat. Önálló turnét is terveztek?
 
A hazai koncertek mellett idén már több magyarországi fesztiválon, zenei rendezvényen is felléphetünk, szerencsére egyre gazdagabb a koncertnaptár. Készülünk első erdélyi turnénkra is, amely terveink szerint hat várost fog érinteni áprilisban, s a projekt részeként egy budapesti zenekar fog minket elkísérni. Cserében majd mi is megyünk hozzájuk. Az erdélyi turnén természetesen új dalok is bekerülnek a repertoárunkba. 
 
Három évvel ezelőtt egy gyergyószentmiklósi szobából indultok, mára lassan állandó vendégei vagytok az erdélyi, magyarországi fesztiváloknak. Az eddigi tapasztalataitok alapján mi a titkos recept ahhoz, hogy egy fiatal, feltörekvő erdélyi zenekar eljusson idáig, ennyi idő alatt?
 

Nincs biztosan működő recept, senki ne hallgasson arra, aki szerint létezik ilyesmi. Fontos, hogy a zenekar tagjai közt létrejöjjön egy bizonyos kapocs, hogy szeressék egymást és a zenéjüket. Fel kell készülni arra is, hogy az elején mindent maguknak kell megoldani az elején. És természetesen legyen sok-sok alázat bennük.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29870
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.