Illusztráció | Főtér.ro
Pálya, az ótópálya
szabot
2019. február 8. péntek, 15:14
Ami még nagyobb csoda: a négy új szakaszból három egymással is összefügg és a már elkészült és egybefüggő 62 kilométerrel is.
Kolozs és Szilágy megyében fog felpörögni az autópályaépítés: az észak-erdélyi sztráda ide tervezett, három alszakaszának odaítéléséről szóló dokumentációt küldte át az országos közútkezelő vállalat (CNAIR) a Közbeszerzések Országos Ügynökségének érvényesítésre.
 
A következő szakaszok megtervezéséről és kivitelezéséről van szó: 
  • a Magyarnádas – Nádasszentmihály közötti 16,80 km, 
  • a Nádasszentmihály – Magyarzsombor közötti 13,26 km és
  • a Magyarzsombor – Vaskapu (Poarta Sălajului) közötti 12,24 km.
Erre a három szakaszra 96 hónapos szerződést akar kötni a közútkezelő: 12 hónapot szán a tervezésre, 24 hónapot a kivitelezésre, és 60 hónapnyi garanciát vár el.
 
Ugyanúgy előkészíti meghirdetésre a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti 13,5 km-es alszakaszt is, ez egyelőre nem kapcsolódik a Bors–Brassó sztráda már elkészült szakaszaihoz. Ezt szűkebb időkeretbe szorítaná a közútkezelő: a 84 hónapból 6 hónapot enged tervezésre, 18 hónapot a kivitelezésre, és a megépítés után 60 hónapos garanciát vár el.
 
A dokumentációk jóváhagyása után a közútkezelő meghirdeti a versenytárgyalást az ezeket összesítő elektronikus rendszerben.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29868
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.