Lobogós helyezés
béel
2019. február 7. csütörtök, 07:21
Valaki(ke)t zavart. Aztán valaki(ke)t meg az zavart, hogy valaki(ke)t zavart.

A magyar nemzet Romániába szakadt részének helyzetét abszurd módon tükröző eset történt a Mária-kegyhelyéről ismert Arad megyei búcsújáróhelyen, Máriaradnán: jó néhány hétre román zászlóval takarta el a településen 1902-ben felavatott Kossuth-emléktáblát annak a háznak a jelenlegi tulajdonosa, amelyben 170 évvel ezelőtt megszállt Kossuth Lajos, útban az emigráció felé a magyar forradalom és szabadságharc 1849-es leverése után.

 

Az Aradihírek.ro portál beszámolója szerint a teljes mértékben elrománosodott, a magyarság szempontjából elszórványosodott Lippán (ahová közigazgatásilag tartozik a vele egybeépült Máriaradna) senkit sem zavart a magyar felirat több mint 110 évig, most azonban – vélhetően a Magyarország románok által is lakott területeinek Romániához való csatlakozásának szándékát egyoldalúan kimondó gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulójára időzítve – címeres román zászlót feszítettek ki elé, nehogy látható legyen.

A portál információi szerint aztán a az illetékesek figyelmeztették a ház tulajdonosát, hogy nem igazán helyes/törvényes, amit tesz, így most amilyen váratlanul fölkerült, ugyanúgy le is került a román zászló a magyar emléktábla elől.

A kérdés az, hogy meddig.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.