Dr. Csaló
fsandor
2019. február 5. kedd, 11:52
Közel egy évig működött az átverés az egészségügyi minisztérium és a magánklinikák hanyagsága miatt.

Tavaly márciustól december végéig tevékenykedhetett egy magát híres plasztikai sebésznek kiadó olaszországi csaló nem kevesebb, mint négy bukaresti magánklinikán – derítette ki a Libertatea.

A magát Matthew Mode-nak nevező férfi páciensek tucatjait műtötte meg a bukaresti Euromedical, Prestige, MH Medical Group és Monza klinikákon.

A Monza – amelynek tulajdonos cége tíz kórházat működtet Olaszországban – az egyik legfelkapottabb és legdrágább bukaresti magánklinika, amely nemrég vásárolta meg az ország első plasztikai sebészeti klinikáját.

A 38 éves álorvos néhány nappal karácsony előtt bukott le a Monzában, miután elvégezte első sebészeti beavatkozását (kicserélte egy nő mellimplantátumait) a klinikán. A műtős személyzetnek feltűnt, hogy a „doktor úr” nem az előírásoknak megfelelően végzi az előkészületeket, és az egyórás rutinműtét is négyszer több ideig tart, így többen megosztották aggályaikat a klinika orvosaival. Akik eleinte hitetlenül hallgatták a beszámolókat, majd az orvosi kamarához fordultak.

A bukaresti orvosi kamara pár szakembere aztán detektívmunkával kiderítette, hogy a „sztárorvos” közönséges csaló.

Matthew Mode igazi neve Matteo Politi, aki tíz évvel ezelőtt már lebukott Olaszországban.

A velencei férfi nemcsak hogy nem orvos, de még középiskolába se járt, nyolc osztályával a szállodai parkolómesteri szintig jutott el, mielőtt elkezdte volna „orvosi karrierjét”. A csaló kihasználta, hogy vezetékneve megegyezik egy joggal híres olasz kardiológusével.

„Dr. Matthew Mode", vagyis Matteo Politi. Orvosi karrier nyolc osztállyal.

Politi hamis orvosi diplomái szerint az Egyesült Államok híres orvosi központjaiban, köztük az orvostudomány egyik globális fellegvárának számító Johns Hopkins Egyetemen tanulta a szakmát. A hamis papírokkal aztán nem kevesebb, mint hat olaszországi kórházban és klinikán tevékenykedett, sőt, saját plasztikai sebészeti központot is nyitott.

A csaló két év után lebukott és

másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ezután indította be romániai karrierjét.

Politi Romániába érkezett és magát Matthew Mode brit orvosnak kiadva sikerült nagy bukaresti magánklinikákon dolgoznia. Ez pedig a rendszer hanyagsága és felületessége miatt vált lehetségessé. Romániában ugyanis minden külföldi orvosnak, aki praktizálni akar, két hivatalos engedélyre van szüksége: egyiket az egészségügyi minisztériumból, a másikat az orvosi kamarától kell megszerezni. Politi hamis papírjaival szerzett egy engedélyt az egészségügyi minisztériumnak alárendelt bukaresti közegészségügyi hatóságtól, az orvosi kamarát átugrotta, mondván, hogy ott sor van, zsúfolt a program, de folyamatban van az engedélyezés.

A bukaresti klinikák pedig, ahol Politi jelentkezett, elfogadták a magyarázatát

és gyakorlatilag szabad kezet adtak neki. Tavaly márciustól december végéig zavartalanul „gyógyított”, páciensei örömmel iratkoztak fel „a híres külföldi orvos” várólistáira.

A Libertatea érdeklődésére az érintett intézménye közül csak a bukaresti orvosi kamara válaszolt, ők még december végén vizsgálatot indítottak, január elején pedig bűnvádi feljelentést tettek az imposztor ellen. Az egészségügyi minisztérium és a Monza klinika nem nyilatkoztak az ügyben. A lap érdeklődésére Matteo Politi sms-ben közölte, hogy külföldön tartózkodik, a további kérdésekre nem válaszolt.

Az érintett klinikák az utóbbi hetekben csendben eltüntették „Matthew Mode doktor urat” az előjegyzésekből és nyilvános felületeikről.

FRISSÍTÉS: Politi más beteget, mint akinek az operációjánál lebukott, nem vizsgált és nem is műtött meg a Monza klinikán, közölte ma a Monza. Az egészségügyi minisztérium nem honosította Politi orvosi diplomáját, anélkül pedig az orvosi kamara nem adhatott neki praktizálási engedélyt, közölte Sorina Pintea miniszter, aki szerint a csalót csakis törvénytelenül szerződtethették a romániai klinikák. A bukaresti orvosi kamara bűnvádi feljelentést tett ellene, az országos kamara pedig közölte, a férfi sem Matteo Politi, sem Matthew Mode néven nem szerepel a tagjai között, ilyen névre még ideiglenes praktizálási engedélyt sem adtak ki.
comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.