kaleidoszkópikus
gycsaba
2019. február 1. péntek, 19:56
Négyállomásos turnéra jönnek az eklektika pesti nagykövetei.
Gyülekezőt fúj a fúziós zenét kedvelő erdélyi közönségnek a budapesti Ethnofil zenekar: a népzenével és a dzsesszel bátran kacérkodó örömzenélős-improvizálós társulat négyállomásos turnéra érkezik Temesvár, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely érintésével.
 
Nem túl szerencsés persze ez a világzene elnevezés, rájuk azonban mégis illik ez a címke, hiszen eklektikus hangzásviláguk gyakorlatilag mindent elbír a folkzenei elemektől az elektronikáig, és olyan bátran lépkedik át a műfajhatárokat, hogy azt öröm hallani.
 
„Az Ethnofil sajátos világot teremt, ahol a szabad zenélés és az improvizáció uralkodik egy határok nélküli, mégis összefüggő rendszerben. A héttagú csapat eredetileg a magyar népzenei örökség továbbgondolását tűzte ki célul, sosem hallott kontextusba helyezve azt” – írják magukról. A Kókuszmúzeum (2014) című második lemezüket hallgatva ezt mi sem tudnánk jobban összefoglalni, a többi remélhetőleg majd kiderül az élő fellépéseken. Íme a menetrend: 
 
  • - Temesvár: február 6., Reflektor Venue
  • - Kolozsvár: február 7., Atelier Café
  • - Sepsiszentgyörgy: február 8., Szimpla
  • - Marosvásárhely: február 9., J’ai Bistrot 

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.