kaleidoszkópikus
gycsaba
2019. február 1. péntek, 19:56
Négyállomásos turnéra jönnek az eklektika pesti nagykövetei.
Gyülekezőt fúj a fúziós zenét kedvelő erdélyi közönségnek a budapesti Ethnofil zenekar: a népzenével és a dzsesszel bátran kacérkodó örömzenélős-improvizálós társulat négyállomásos turnéra érkezik Temesvár, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely érintésével.
 
Nem túl szerencsés persze ez a világzene elnevezés, rájuk azonban mégis illik ez a címke, hiszen eklektikus hangzásviláguk gyakorlatilag mindent elbír a folkzenei elemektől az elektronikáig, és olyan bátran lépkedik át a műfajhatárokat, hogy azt öröm hallani.
 
„Az Ethnofil sajátos világot teremt, ahol a szabad zenélés és az improvizáció uralkodik egy határok nélküli, mégis összefüggő rendszerben. A héttagú csapat eredetileg a magyar népzenei örökség továbbgondolását tűzte ki célul, sosem hallott kontextusba helyezve azt” – írják magukról. A Kókuszmúzeum (2014) című második lemezüket hallgatva ezt mi sem tudnánk jobban összefoglalni, a többi remélhetőleg majd kiderül az élő fellépéseken. Íme a menetrend: 
 
  • - Temesvár: február 6., Reflektor Venue
  • - Kolozsvár: február 7., Atelier Café
  • - Sepsiszentgyörgy: február 8., Szimpla
  • - Marosvásárhely: február 9., J’ai Bistrot 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29785
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.