Groovy!
gycsaba
2019. január 30. szerda, 17:09
Izgalmas vasárnap este lesz a /Form Space-ben.

Akinek volt szerencséje átélni az Algiers tavalyi, kolozsvári koncertjét, annak fölösleges magyarázni, hogy az amerikai banda gospel és blues gyökerű punkos, groove-os dalai úgy tudnak ütni élőben, mintha egy elefántcsorda gázolna át rajtunk.

A 10 éves banda csodával határos módon még mindig csak a világhír küszöbén áll, bár a Depeche Mode előzenekaraként már a legnagyobb stadionokban is bemutathatták elsöprő lendületű produkciójukat,  de van annyi alázat bennük, hogy európai turnéjuk során kis kávézókban, zsebkendőnyi klubokban is fellépnek. Az csak bónusz, hogy a komoly társadalmi témákat nyíltan boncolgató, bivalyerős második lemezükről – The Underside of Power (2016) – világszerte olyanokat írtak a kritikusok, hogy egyedülálló és előzmény nélküli a kortárs popban.

Rájuk kétszer igaz az a közhely, hogy őket tényleg élőben kell látni. Február 3-án ismét megmutatják karmaikat a /Form Space-ben.

Az Algiers előzenekara a kolozsvári zenei szcéna új büszkesége, a Kiméra lesz, akik alig egy éve muzsikálnak, de koncertjeik már eseményszámba mennek, és épp kedden jelent meg az első stúdiódaluk, amely nagyon pontosan mutatja, hogy nagyjából mire számíthatunk a trió élő fellépésein.

A Funkorporation éléről már ismert Horváth Hanna (ének, billentyűk), Láng Dániel (dobok) és Visky Péter (gitár) legalább tíz éve muzsikálnak külön utakon, a budapesti jazz színtéren is megfordultak már, az improvizációhoz való vonzódás tehát közös alap, a Kiméra azonban ennél sokkal több, színesebb. A trió lazán tud lavírozni a pszichedelikus rockzene, a kísérleti, agyalós elektronika és a jazzes megoldások közt, néha olyan vokális akrobatikával megspékelve, hogy leesik az arcunk. Itt az új daluk, várjuk a többit is: 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29756
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.