Egy füst alatt
béel
2019. január 29. kedd, 09:54
De persze attól még bűncselekménynek tekintik a füvezést.

Viszonylag jó hírt hozott a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) kábítószer-ellenes osztályának ügyvivő vezetője azoknak, akik kizárólag saját fogyasztásra birtokolnak könnyű drogokat, és a hatóságok létókörébe kerülnek.

Bogdan Felician Voicu közölte: egyetért azzal, hogy ne folytassanak bűnvádi eljárást azok ellen, akik saját fogyasztás céljából birtokolnak könnyű drogokat.

Voicut hétfőn hallgatta meg a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), miután Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslatot tett arra, hogy véglegesen is őt nevezzék ki a drogellenes osztály élére.

Az ügyész szerint a DIICOT ügyészei csak tavaly

1900 esetben mondtak le a bűnvádi eljárás folytatásáról olyan személyek esetében, akiket saját fogyasztásra tartott könnyű drogok birtoklásán értek.

Miután az igazságügy-miniszter pontosítást kért, az ügyész jelezte: nem azzal ért egyet, hogy dekriminalizálják a könnyű drogok saját fogyasztásra történő birtoklását, csupán azzal, hogy az érintettek ellen ne folytassanak bűnvádi eljárást, és ne emeljenek vádat ellenük. 

Ez már csak azért sem lenne jó ötlet, mert

az egyszerű könnyűdrog-fogyasztókon keresztül már nem egy esetben sikerült egész kábítószer-terjesztő hálózatokat felgöngyölíteni.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség statisztikái szerint a romániai fiatalok mintegy 11 százaléka fogyaszt könnyű drogokat, annak ellenére, hogy ez törvénytelen. Ez az arány ugyanakkor még mindig az európai átlag alatt van.

A fiúk körében nagyobb a könnyű drogokat kipróbálók aránya, mint a lányokéban: előbbiek 13,6, utóbbiak 8,4 százaléka nyúlt már valamilyen könnyűnek mondott tudatmódosító szerhez.

A legnépszerűbb a marihuána, ezt 8,1 százalék használja, majd az új pszichoaktív szerek (5,1 százalék), a belélegezhető oldószerek vagy egyéb, hasonló anyagok (3,6 százalék), a kokain (3,3 százalék), az LSD vagy egyéb hallucinogének (2,4 százalék), az ecstasy (2,1 százalék) és a heroin (1,7 százalék) következik.

A hatályos törvény szerint egyébként a saját használatra történő drogtermesztés vagy beszerzés 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29726
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.