legmagasabb szinteken
Timi
2019. január 21. hétfő, 19:15
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?

2017 áprilisában az Európai Unió 16 tagállama úgy döntött, hogy szorosabban együtt fog működni az uniós csalások megfékezésében, és ennek érdekében létrehozza az Európai Ügyészséget. A kezdeményezéshez a 28 tagállam közül 22 csatlakozott, köztük Románia is.

Az Európai Ügyészség célja:

  • felderíteni az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket – a csalást, a korrupciót, a pénzmosást és a határokon átnyúló csalást –
  • és büntetőeljárás alá vonni az elkövetőket.

Az Európai Ügyészség a tervek szerint 2020 végéig, azaz a következő EU költségvetési ciklusig kezdi meg a működését, addig véglegesítik a normarendszerét, és többek között kiválasztják azt a személyt, aki vezetni fogja.

Sajtóértesülések szerint a főügyészi állásra az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly félreállított főügyésze,

Laura Codruța Kövesi is pályázik.

A Sepsiszentgyörgyön született jogász 2006-tól Románia Legfőbb Ügyészeként tevékenykedett, aki azzal is kitűnt, hogy ő volt az első nő és ezzel egyidejűleg a legfiatalabb főügyész Románia addigi történetében.  A DNA-hoz 2013-ban került, ahol azonban nem tölthette ki a második hároméves mandátumát, mert hosszas huzavona után a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb ellenségének, és az úgynevezett „párhuzamos állam” egyik fejének tartott Kövesit az Alkotmánybíróság leváltatta.

Az Európai Ügyészség főügyészi állásának megpályázásra a jelentkezőkenk szigorú feltételeknek kell eleget tenniük. Az Európai Bizottság javaslatai alapján összeállt bizottság hamarosan az összes jelöltet meghallgatja.

A főügyész megbízatása hét évre fog szólni, és nem újítható meg.

Az Európai Főügyészség két szinten fog működni, a nyomozások és a büntetőeljárások lebonyolításáért felelős ügyészek kiválasztásába többek között a tagállamok igazságügyi minisztereinek is lesz beleszólása. A ügyészség bonyolúlt felépítéséről itt lehet bővebben magyar nyelven tájékozódni. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29635
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.