Helló turiszt!
papmeli
2019. január 21. hétfő, 10:17
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?

Ha kicsit rosszindulatúak lennénk, akár azt is hihetnénk, hogy szándékosan mutat be az erdélyi nagyvárosoknak legutóbbi lépéseivel a kormány, így akar bosszút állni a Nyugati Szövetséghez hasonló önállósodási törekvések miatt. Pedig lehet, hogy Bukarest nem tesz mást, mint amihez az elmúlt évtizedekben hozzászokhattunk: megfeledkezik Erdélyről.

Íme az egyik napnál is világosabb példa: a fejlesztési minisztérium öt romániai városnak vásárol villamosokat, a 70 közszállítási jármű 600 millió euróba kerül. És vajon hol fognak csilingelni? Hát délen, természetesen. Galac, Brăila, Ploieşti, Craiova és Resicabánya részesül a PSD-kormány jóindulatából, derült ki az elektronikusan meghirdetett közbeszerzési eljárásokból.

Galac és Brăila tíz-tíz, Ploieşti húsz új járművel lesz gazdagabb Bukarestnek köszönhetően.

Újabb 17 közszállítási járművet kap Craiova, míg a maradék 13 villamos Resicabányára kerül. Ez egyedüli bánsági városként részesül a bukaresti kegyben, melyet úgy tűnik, egyetlen erdélyi város sem érdemelt ki. Igaz, ezek zöme jóval megelőzte Bukarestet, évekkel ezelőtt európai uniós és saját forrásokból korszerűsítette gépjárműparkját. És korszerűsíti azóta is folyamatosan, elég csak a kolozsvári elektromos autóbuszokra gondolni.

Arra, hogy a bukaresti kormánypalotában nem ismeretlen betegség az amnézia, más példa is akad. És az előzőnél is súlyosabb: a turisztikai minisztérium által az ország népszerűsítésére készített videoklip. Melyből furcsa módon épp a legtöbb látogatót vonzó erdélyi nagyvárosok maradtak ki. A számos látnivalóval, épített és szellemi örökséggel – és ennek köszönhetően számos turistával is – büszkélkedő

Brassó, Kolozsvár vagy Nagyvárad valahogy nem érte el a bukaresti illetékesek ingerküszöbét,

így egy szó sem esik róluk az egyébként nem túl kreatív filmecskében. Mellyel a hazai kulturális turizmust szeretné fellendíteni a szaktárca.Erdélyből Gyulafehérvár nyitja a népszerűsítő anyagot, ez a Nagy Egyesülés helyszíneként került be a válogatásba. Az egykori szász városok közül egyedül Nagyszebent ért hasonló megtiszteltetés, amit annak köszönhet, hogy 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt, idén pedig gasztronómiai régió. A Bánságból Temesvárt mutatják be pár közelkép erejéig a promóciós anyagban, mely szintén a 2021-es Európa kulturális fővárosa címnek köszönheti a lehetőséget.

Ellenben ott szerepel benne a látványosságairól nem annyira híres Zsílvásárhely (Târgu Jiu), mely valószínűleg azzal érdemelte ki a privilégiumot, hogy Constantin Brâncuși több szobra is itt látható. Az említetteken kívül még Konstanca, Iași és Bukarest látnivalóiba nyernek betekintést a kormány klipjéből tájékozódó külföldiek.

A foghíjasra sikeredett videoklip nem kevés kritikát kapott a Facebookon,

legtöbben a kezdetleges, ötletszegény kivitelezést kifogásolták, de sokan tették szóvá azt is, hogy a szaktárca az erdélyi nagyvárosok helyett miért Zsílvásárhelyre invitálja city break-re a külföldieket, ahova ráadásul nem is annyira könnyű eljutni.

A helyszínválasztást a klip rövidségével indokolták a minisztérium illetékesei, szerintük ebbe azok a városok kerültek be, melyekben a „románok számára a legfontosabb szimbólumok” vannak. De melyek az együttélés gondolatát is hangsúlyozzák egy multikulturális, sokszínű közegben.

Nagyvárad felújított főtere a hazai szecesszió gyöngyszemével, a Fekete Sas-palotával. 

A kincses városnak mindenképp helye lett volna a kisfilmben, mondta Manuela Cîmpean, a kolozsvári polgármesteri hivatal turisztikai illetékese, aki szerint ebben „mindenki elfért volna”. Főleg, hogy a statisztikai intézet adatai szerint a tavalyi év első felében Bukarest, Brassó és Konstanca után a kincses város vonzotta a legtöbb turistát, több mint 300 ezret.

Kolozsvárnak a többi kimaradt városhoz hasonlóan saját turisztikai stratégiája van,

mely  – mint a számok is mutatják – sikeresnek bizonyult. (Kicsit rosszmájúan tesszük hozzá: lehet nem is baj, ha a magyar, szász és zsidó épített, illetve kulturális örökséget nem egy ilyen ötletszegény kisfilmmel reklámozzák.)

A centenárium jegyében, 150 ezer lejből készült videoklipet nemzetközi rendezvényeken, reklám- és marketingkampányok részeként fogja nyomatni a minisztérium. A szaktárca szerint idén újabb születik, melyben más helyszíneket ajánlanak city break-re. Lehet találgatni, hogy ezúttal mely városokra esik a választás.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29625
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.