Egy román tankönyvben áltudományos infót kínálnak a szerzők, negyedikeseknek

A Bucsecs-hegység mágikus erejű helyéről történik fejtágítás. Az oktatási minisztérium tudorkáinak jóváhagyásával.

Hirdetés

Szóval, van ez a negyedikeseknek szóló román nyelv és irodalom tankönyv, amelyet az Intuitext kiadó tolt a piacra még 2014-ben, a Remus Pricopie úr által vezetett oktatási minisztérium áldásával. A tankönyv szerzői között tanfelügyelőket, pszichológusokat, metodológusokat, elemi osztályos oktatókat és tudományos kutatókat találunk.

Ez így mind szép és jó, a könyvet ma is használják, feltételezzük, haszonnal. Igen ám, de egy szülőnek feltűnt, hogy a Bucsecs Nemzeti Parkról szóló, ismeretterjesztő szövegként eladott textus tartalmaz egy enyhén szólva áltudományos passzust is. Tessék:

„A Bucsecs-hegységben, a Babele és Szfinx sziklák közelében van egy egy négyzetkilométeres terület, ahol a szervezet nem fárad és hirtelen felélénkül. A szakértők (Vajon kik lehetnek ők? Gheorghe Funar és társai?) szerint ezen a helyen egy ritka mágneses jelenség észlelhető, amely csodálatos jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Valószínűleg ez a valaha tett legérdekesebb felfedezés Romániában.”

Világos, ugye? A legérdekesebb. Amely ráadásul tudományosan egyáltalán nem igazolt. (Aki vállalja a teljesen bizonytalan információk olvasásának kockázatát, kattintson ide, és csodálkozzék!) És erre az összes tanügyes tudorka áldását adta. És ismeretterjesztő (vagyis tényeken alapuló) szövegként megy szembe a negyedikes gyerekekkel. Ennyi.

Hirdetés