vadkankár
MTímea
2019. január 18. péntek, 18:10
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.

Miközben Ion Ţiriac egykori teniszcsillag első vendégei megérkeztek magángépeikkel Bihar megyébe, hogy idén is részt vegyenek a híres bályoki vaddisznóvadászaton, az állatjárványügyi hatóságok az afrikai sertéspestis jelenlétét állapították meg Beszterce-Naszód megyében, a Cibles-völgy egyik vadászterületén, alig egy kilométerre a máramarosi megyehatártól. 

Két vaddisznótetemből vett minta igazolta a vírus okozta fertőző betegséget, ezért a hatóságok közbeléptek, fertőtlenítették a területet, megsemmisítették a tetemeket, és elrendelték a környék összes vaddisznójának a leölését. A háztáji sertéseket egyelőre nem érinti az intézkedés, de parancsba adták ezek alapos elszigetelését a vadaktól. Értesítették Kolozs és Máramaros megyék hatóságait is a járvány veszélyére.

Mindettől függetlenül Bályokon, Nicolae Ceașescu egykori közkedvelt birtokán idén is megtartják a híres vaddisznóvadászatot az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac szervezésében. Az első híres vendégek, többek között Stefano Ricci olasz divattervező és Dimitrie Sturdza herceg máris megérkeztek magán-, illetve bérelt repülőgépeikkel Bihar megyébe. A meghívottak között szerepel még Wolfgang Porsche, a luxusautógyár örököse és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója neve is. 

A vadászat már pénteken elkezdődött, de egész hétvégén tart. A hajtókat és a kiszolgáló személyzetet, mint minden évben, a helyiek közül választották ki, akik számára évről évre jelentős jövedelmet jelent az úri mulatság.

A sertéspestis miatt szigorú szabályok léptek életbe a mintegy 1000 hektáros erdős területen, a birtokra lépő gépjárművek mindegyikét fertőtlenítik.

Az illusztris vendégek sorát felvonultató – és az állatvédők rendszeres tiltakozását kiváltó – eseményt minden évben nagy médiafelhajtás övezi. A telek tisztázatlan háttere és állatvédők feljelentései miatt két évvel ezelőtt például a Krassó-Szörény megyei Érszegre költöztették a vadászattal egybekötött összejövetelt, ahol a volt teniszcsillag 700 hektárnyi erdőt vásárolt fel erre a célra.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.