vadkankár
Timi
2019. január 18. péntek, 18:10
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.

Miközben Ion Ţiriac egykori teniszcsillag első vendégei megérkeztek magángépeikkel Bihar megyébe, hogy idén is részt vegyenek a híres bályoki vaddisznóvadászaton, az állatjárványügyi hatóságok az afrikai sertéspestis jelenlétét állapították meg Beszterce-Naszód megyében, a Cibles-völgy egyik vadászterületén, alig egy kilométerre a máramarosi megyehatártól. 

Két vaddisznótetemből vett minta igazolta a vírus okozta fertőző betegséget, ezért a hatóságok közbeléptek, fertőtlenítették a területet, megsemmisítették a tetemeket, és elrendelték a környék összes vaddisznójának a leölését. A háztáji sertéseket egyelőre nem érinti az intézkedés, de parancsba adták ezek alapos elszigetelését a vadaktól. Értesítették Kolozs és Máramaros megyék hatóságait is a járvány veszélyére.

Mindettől függetlenül Bályokon, Nicolae Ceașescu egykori közkedvelt birtokán idén is megtartják a híres vaddisznóvadászatot az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac szervezésében. Az első híres vendégek, többek között Stefano Ricci olasz divattervező és Dimitrie Sturdza herceg máris megérkeztek magán-, illetve bérelt repülőgépeikkel Bihar megyébe. A meghívottak között szerepel még Wolfgang Porsche, a luxusautógyár örököse és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója neve is. 

A vadászat már pénteken elkezdődött, de egész hétvégén tart. A hajtókat és a kiszolgáló személyzetet, mint minden évben, a helyiek közül választották ki, akik számára évről évre jelentős jövedelmet jelent az úri mulatság.

A sertéspestis miatt szigorú szabályok léptek életbe a mintegy 1000 hektáros erdős területen, a birtokra lépő gépjárművek mindegyikét fertőtlenítik.

Az illusztris vendégek sorát felvonultató – és az állatvédők rendszeres tiltakozását kiváltó – eseményt minden évben nagy médiafelhajtás övezi. A telek tisztázatlan háttere és állatvédők feljelentései miatt két évvel ezelőtt például a Krassó-Szörény megyei Érszegre költöztették a vadászattal egybekötött összejövetelt, ahol a volt teniszcsillag 700 hektárnyi erdőt vásárolt fel erre a célra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29608
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.