vadkankár
Timi
2019. január 18. péntek, 18:10
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.

Miközben Ion Ţiriac egykori teniszcsillag első vendégei megérkeztek magángépeikkel Bihar megyébe, hogy idén is részt vegyenek a híres bályoki vaddisznóvadászaton, az állatjárványügyi hatóságok az afrikai sertéspestis jelenlétét állapították meg Beszterce-Naszód megyében, a Cibles-völgy egyik vadászterületén, alig egy kilométerre a máramarosi megyehatártól. 

Két vaddisznótetemből vett minta igazolta a vírus okozta fertőző betegséget, ezért a hatóságok közbeléptek, fertőtlenítették a területet, megsemmisítették a tetemeket, és elrendelték a környék összes vaddisznójának a leölését. A háztáji sertéseket egyelőre nem érinti az intézkedés, de parancsba adták ezek alapos elszigetelését a vadaktól. Értesítették Kolozs és Máramaros megyék hatóságait is a járvány veszélyére.

Mindettől függetlenül Bályokon, Nicolae Ceașescu egykori közkedvelt birtokán idén is megtartják a híres vaddisznóvadászatot az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac szervezésében. Az első híres vendégek, többek között Stefano Ricci olasz divattervező és Dimitrie Sturdza herceg máris megérkeztek magán-, illetve bérelt repülőgépeikkel Bihar megyébe. A meghívottak között szerepel még Wolfgang Porsche, a luxusautógyár örököse és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója neve is. 

A vadászat már pénteken elkezdődött, de egész hétvégén tart. A hajtókat és a kiszolgáló személyzetet, mint minden évben, a helyiek közül választották ki, akik számára évről évre jelentős jövedelmet jelent az úri mulatság.

A sertéspestis miatt szigorú szabályok léptek életbe a mintegy 1000 hektáros erdős területen, a birtokra lépő gépjárművek mindegyikét fertőtlenítik.

Az illusztris vendégek sorát felvonultató – és az állatvédők rendszeres tiltakozását kiváltó – eseményt minden évben nagy médiafelhajtás övezi. A telek tisztázatlan háttere és állatvédők feljelentései miatt két évvel ezelőtt például a Krassó-Szörény megyei Érszegre költöztették a vadászattal egybekötött összejövetelt, ahol a volt teniszcsillag 700 hektárnyi erdőt vásárolt fel erre a célra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29608
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.