Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro
orvosolhatatlan?
gycsaba
2019. január 16. szerda, 21:15
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.

Folytatódik a magyar tagozat szisztematikus megalázása a marosvásárhelyi egyetemen: míg az intézmény vezetése évek óta hallani sem akar az önálló magyar kar megszervezéséről, a szenátusi testület kedden úgy döntött, hogy angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezi az oktatási minisztériumnál.

Erről az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője számolt be, aki román kollégáitól tudta meg a hírt, mert a magyar pedagógusok tiltakozásképpen október óta nem járnak szenátusi ülésekre. Felháborítónak nevezte, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság, amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek most megítéltek.

De itt még nincs vége: az is kiderült, hogy az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy Emil Palade Nobel-díjas orvosról nevezi el az egyetemet, amely – mint ismeretes – a tavaly fuzionált Petru Maior Egyetemmel, egyik napról a másikra. Benedek Imre egyetemi professzor a marosvásárhelyi kozpont.ro portálon közölt írásában leszögezte, a magyar tagozat nem adhatja fel a magyar kar létrehozásáért folytatott küzdelmet, ugyanakkor azt is szeretnék, ha az intézmény nevébe egy magyar személyiség neve is bekerülne, például a Szent-Györgyi Alberté.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben döntötte el, hogy a magyar vezetők bojkottálják a szenátus üléseit, míg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, ezzel a témával a vezetőtestület érdemben azóta sem foglalkozott.  

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.