Fotó forrása: aradihírek.ro
Értékmentés
Timi
2019. január 16. szerda, 18:58
Több mint ötven évig porosodott egy raktárban, majd felújították, így várhatóan áprilistól újra láthatja a nagyérdemű annak eredeti helyén, a Kultúrpalotában.

Feszty Árpád (1856–1914) festőművész, akit leginkább az Ópusztaszeren látható híres körpanoráma alkotójaként tart számon a közönség, az 1900-as évek elején, Firenzében festette Krisztus temetése című triptichonját (három részből álló óriásfestményét). A művet 1902-ben Budapesten állították ki először, és a Kultúrpalota megnyitásakor, 1913-ban került Aradra a budapesti Szépművészeti Múzeum ajándékaként.

A kommunista hatalom az 1950-es évekig tűrte el a bibliai témájú képet az intézményben, először csak letakarták, majd 1962-ben egy raktárba száműzték. Azóta nem láthatta a nagyközönség.

A Kölcsey Egyesület 2016-ban álmodott egy nagyot, és kezdeményezte a festmény restaurálását és újbóli kiállítását. A Krónika megkeresésére  Berecz Gábor egyesületi elnök elmondta, várhatóan áprilistól lesz újra látható a 13 méter hosszú és 4 méter magas triptichon, eredeti helyén, az Arad Megyei Múzeum második emeleti kiállítótermében. A művet Nagyszebenben helyi és budapesti szakemberek restaurálták, a múzeumi kiállítóteret is előkészítették a festmény befogadására, jelenleg is tart az állandó hőmérséklet és a világítás biztosításának megszervezése.

Szerencsére a városvezetés, a múzeum és a megyei önkormányzat is pozitívan viszonyult a triptichon kiállításához, melyhez az aradi magyarság is ragaszkodik.

Mozgóképes beszámoló itt látható a hármaskép kibontásáról.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29572
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.