Fotó forrása: aradihírek.ro
Értékmentés
MTímea
2019. január 16. szerda, 18:58
Több mint ötven évig porosodott egy raktárban, majd felújították, így várhatóan áprilistól újra láthatja a nagyérdemű annak eredeti helyén, a Kultúrpalotában.

Feszty Árpád (1856–1914) festőművész, akit leginkább az Ópusztaszeren látható híres körpanoráma alkotójaként tart számon a közönség, az 1900-as évek elején, Firenzében festette Krisztus temetése című triptichonját (három részből álló óriásfestményét). A művet 1902-ben Budapesten állították ki először, és a Kultúrpalota megnyitásakor, 1913-ban került Aradra a budapesti Szépművészeti Múzeum ajándékaként.

A kommunista hatalom az 1950-es évekig tűrte el a bibliai témájú képet az intézményben, először csak letakarták, majd 1962-ben egy raktárba száműzték. Azóta nem láthatta a nagyközönség.

A Kölcsey Egyesület 2016-ban álmodott egy nagyot, és kezdeményezte a festmény restaurálását és újbóli kiállítását. A Krónika megkeresésére  Berecz Gábor egyesületi elnök elmondta, várhatóan áprilistól lesz újra látható a 13 méter hosszú és 4 méter magas triptichon, eredeti helyén, az Arad Megyei Múzeum második emeleti kiállítótermében. A művet Nagyszebenben helyi és budapesti szakemberek restaurálták, a múzeumi kiállítóteret is előkészítették a festmény befogadására, jelenleg is tart az állandó hőmérséklet és a világítás biztosításának megszervezése.

Szerencsére a városvezetés, a múzeum és a megyei önkormányzat is pozitívan viszonyult a triptichon kiállításához, melyhez az aradi magyarság is ragaszkodik.

Mozgóképes beszámoló itt látható a hármaskép kibontásáról.  

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?