Illusztráció | Fotó: Pixabay
Kultúrdeficit
Timi
2019. január 13. vasárnap, 11:24
Az elmúlt tíz évben nőtt a kultúrafogyasztás mértéke Romániában, de így is az utolsók között szerepel a statisztikában.

Már megszokhattuk, hogy Románia a legtöbb EU-s statisztikai lista végén kullog, hacsak nem a fabudik vagy a halálos közúti balesetek gyakoriságáról van szó. Talán nem meglepő, hogy a kultúrára és szabadidős tevékenységekre fordított lakossági kiadások terén is sereghajtó az ország: a 2017-es adatokat megvizsgáló friss Eurostat-statisztika alapján egyedül a görögök költenek a románoknál is kevesebbet ilyesmire.

Átlagosan az Európai Unió tagállamaiban a teljes fogyasztás 8,5 százalékát fordították kultúrára és rekreációra, összesen 710 milliárd eurót. Az egy főre eső uniós átlag 1400 euró.

A legkevesebbet Görögországban (4,6%), Romániában (5,8%), Írországban és Luxemburgban (5,9%), illetve Cipruson (6%) áldoznak a kultúra oltárán. A lista élén a skandináv országok szerepelnek: Dánia (11,5%), Svédország (11%) és Finnország (10,5%). Előkelő helyen szerepel még Szlovákia (10,4%), Hollandia (10,1%) és Ausztria (10%) is. Magyarország a huszadik helyen áll, megelőzi Olaszországot és Portugáliát, de Bulgáriát és Lengyelországot nem.

Az elmúlt tíz évben egyébként a legtöbb tagállamban csökkent a kulturális és szabadidős tevékenységek iránti kereslet, a legnagyobb visszaesés Finnországban, Szlovéniában, Írországban és Belgiumban történt, míg a legnagyobb növekedést Szlovákia, Litvánia és – micsoda meglepetés – Románia érte el. Egy évtized alatt mintegy 1 százalékos növekedés következett be Romániában, de ezzel együtt is csak az utolsó előtti helyre sikerült feltornásznia magát.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29518
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.