Illusztráció
Betegségügy
Timi
2019. január 13. vasárnap, 18:42
Egy 10 hónapos csecsemő és egy 69 éves férfi halálát okozta a vírus. Még nem késő beoltatni magunkat.

Ketten is életüket vesztették vasárnap az influenza okozta szövődmények miatt: egy 10 hónapos csecsemő Ilfov megyében és egy 69 éves férfi Prahova megyében. Mindketten a leginkább veszélyeztetett korcsoporthoz tartoztak, egyikük sem volt beoltva. Ezzel hétre nőtt az idei szezonban influenzában meghalt személyek száma.

A családorvosok a hét folyamán felhívták a figyelmet, hogy az influenzaszezon még csak most kezdődik, tehát még nem késő védőoltást kérni, főleg a veszélyeztetett korcsoportba tartozó személyeknek. A védőhatás két-három hét után alakul ki, de a járvány februárban csúcsosodhat ki, így még időben védekezhetünk vele szemben.

Az influenza nem tévesztendő a meghűléssel, tünetei hirtelen jelentkeznek. A megbetegedés magas lázzal, erős fejfájással és végtagfájdalmakkal járhat.

A hétfői iskola- és óvodakezdés veszélyeire is figyelmzetetnek az orvosok: a gyerekek könnyen elkaphatják egymástól a betegséget, ezért a tünetek megjelenése esetén nem érdemes a gyereket más gyerekek közé vinni. A betegség terjedését rendszeres kézmosással is lassítani lehet.  

Az elmúlt hét folyamán 53 ezer személy jelentkezett az orvosoknál légúti fertőzés tüneteivel, a várótermek megteltek betegekkel, ahol a várakozók szintén könnyen elkaphathák egymástól a betegséget.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29521
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.