A kép forrása a prime.md
Szupermenlevél
szabot
2019. január 12. szombat, 13:47
Nem lesz könnyű hamisítani, az egyszer biztos.
Szombaton mutatta be a Román Rendőrség az új útlevél modelljét, amelyet annyi biztonsági elemmel láttak el, hogy nehezen tudunk elképzelni olyan helyzetet, hogy valakinek annyira szüksége legyen román útlevélre, hogy megpróbálja hamisítani.
 
Az új útlevéllel a hazai turizmuson is lendítenének, ugyanis minden lapjára egy híres történelmi emlékművet vagy turisztikai célpontot nyomtattak különféle technikával. A Duna-delta, a Gyilkos-tó, a Scărişoara jégbarlang, Segesvár középkori városközpontja reklámozza az országot az úti okmányban. 
 
Stilizált rajzok, mikroszöveg, többféle nyomtatási eljárás, optikailag változó, illetve nanotechnológiával előállított elemek teszik biztonságossá a dokumentumot, ismertette Mirel Toancă, a rendőrség útlevélosztályának igazgatója. Egyes elemek szabad szemmel is láthatóak, mások szabad szemmel de nem a napfény látható tartományában, és vannak olyanok is, amelyek csak speciális készülékkel.
 
Egyes elemeket különleges tintával rögzítenek a papírra, és magába a papírba is olyan fémszálat helyeztek, amelyek UV fényben piros, zöldes sárga és kék színben jelennek meg. Az útlevélfüzet fűzőcérnája is három színű, melyek közül az egyik floureszkál.
 
Ezeknek az új biztonsági technikáknak a beépítése nem módosítja az útlevél kiváltásának árát, de nemzetközi szinten is az egyik legbiztonságosabb személyi iratnak számít majd, értékelte Mirel Toancă. A korábban kiváltott útlevelek érvényessége ezzel nem szűnik meg, a bennük rögzített érvényességi határidő lejártáig lehet használni őket.
 
Tavalyi törvénymódosítás biztosítja, emlékeztetett Mirel Toancă, hogy a 18 éven felülieknek ezután kiadott útlevél már nem csak öt, hanem tíz évig érvényes. A sürgősségi eljárásban biztosított ideiglenes útlevél egy évre szól.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29513
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.