Unijó
béel
2019. január 11. péntek, 12:23
Az amnesztiarendelet kapcsán, naná.
Ha már a román EU-elnökség hivatalos megnyitója alkalmából Bukarestben tartózkodik, az udvariassági látogatások mellett azért nem mulasztott el beszólni a kormánynak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
 
Juncker pénteken Klaus Iohannis államfővel tárgyalt, majd ezt követően az újságírók elé is kiálltak. 
 
Juncker itt annak kapcsán, hogy a kormány állítólag ismét csak azt tervezi, hogy sürgősségi rendeletet fogadjon el az amnesztiáról, virtuálisan fölemelve mutatóujját, kijelentette: az bizony visszalépést jelentene az ország számára.
 
„A jogállamiság tisztelete alapvető fontosságú. Azt mondtam, hogy Európa a kompromisszumokon alapul, de az alapvető dolgok esetében nem köthető kompromisszum, mivel ezek az alapvető dolgok sérülnek az amnesztiarendelet esetén. Visszalépés lenne” – mondta szigorúan Juncker.
 
Aki egyúttal arra intette a román uniós elnökséget, hogy ne exportálja Európába belső konfliktusait.
 
Nem adta alább Klaus Iohannis államfő sem, aki azt mondta: a jogállamiság nem képezheti alku tárgyát.
 
„Nem építhetünk ki olyan igazságügyi rendszert, amely nem kompatibilis az európai rendszerekkel” – mondta.
 
Az amnesztiarendelet azért számít vörös posztónak a kormánnyal szemben álló oldal szemében, mivel azt feltételezik, hogy annak a kormány által hangoztatott cél – a börtönök túlzsúfoltságának enyhítése – helyett a valódi indoka az, hogy kiszabaduljanak a börtönből a korrupció miatt elítélt politikusok. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29499
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.