Még kevesebbet ér a lej, de legalább a bankoknak is kevesebbet kell adni belőle

Folytatódik a román fizetőeszköz mélyrepülése, de a hitelesek is örülhetnek.
Hirdetés

Egy hideg, egy meleg: így kommentálhatóak a romániai gazdasági fejlemények. Miután ugyanis néhány napja beszakadt a lej árfolyama, tovább zuhan a román fizetőeszköz értéke az euróhoz képest: a Román Nemzeti Bank által csütörtökön közzétett árfolyam szerint egy euróért 4,6764 lejt kell fizetni. 

A jegybank szerdai árfolyama szerint egy euró még 4,6722 lejt ért.

Ez bizony újabb történelmi mélypont, vagyis a lej nagyon rossz állapotban van.

Na de.

Nem csupán a lej árfolyama csökken, hanem tovább zuhan a háromhavi bankközi hitelkamatláb értéke, azaz a ROBOR is, ami nagyon jó hír azoknak, akik például bankhitelt vettek fel az ingatlanukra, és most a ROBOR alapján törlesztik.

Hirdetés

A háromhavi kamatláb ugyanis a szerdai 2,90-ről csütörtökön 2,88 százalékra esett, ami nem semmi annak fényében, hogy legutóbb 2018. június 7-én volt ennél kisebb, évi 2,87%-os a három hónapos ROBOR, tavaly január 10-én pedig évi 2,03%-os szinten állt. 

Hogy a kamatláb csökkenéséhez van-e köze a kormány által január elsejétől bevezetett „kapzsiadónak”, amellyel a ROBOR mértékében sújtják a bankokat – minél magasabb az érték, annál nagyobb adót kell fizetniük aktíváik után –, arról megoszlanak a vélemények, de az az ingatlanhiteleseknek mindegy: ők a a tavalyi év folyamatos emelkedése után végre felszusszanhatnak egy kicsit.

 

Hirdetés